Advarer: - Ulovlig

Hvert år før jul øker beslagene av varer fra netthandel. Miljødirektoratet går nå ut og oppfordrer alle til å være bevisste i forhold til hva de kjøper.

FORBUDT: Her ser du noen av varene som Miljødirektoratet har beslaglagt. Foto: Miljødirektoratet
FORBUDT: Her ser du noen av varene som Miljødirektoratet har beslaglagt. Foto: Miljødirektoratet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Varene som beslaglegges inneholder produkter som er laget av utrydningstruede og sårbare arter, forteller Janne Bohnhorst, seksjonsleder i Miljødirektoratet, til DinSide.

Hun understreker at all handel med truede arter er ulovlig.

- Ulovlig handel med truede arter øker internasjonalt. Hvis disse artene dør ut, er de tapt for alltid. Det er viktig å være bevisst på dette så man ikke uforvarende bidrar til denne handelen, som anses som miljøkriminalitet.

OPPRINNELSESLAND: Har du lurt på hvor maten du spiser kommer fra? På kjøtt, fisk og meieriprodukter finner du et ovalt lite identifikasjonsmerke som viser opprinnelseslandet til produktet. Video: Berit B. Njarga. Vis mer

- Risikerer bøter

Miljømyndigheter i hele verden samarbeider for å regulere internasjonal handel.

- Dersom tillatelsene ikke er i orden når varen krysser landegrenser risikerer du bøter, og at forsendelsen blir inndratt. De fleste overtredelser av det norske regelverket gjelder inn- og utførsel uten nødvendige tillatelser. Det er ofte produkter av skinn fra slange, alligator og krokodille, eller av truede treslag og elfenben, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Miljødirektoratet gjør mellom 100–130 beslag hvert år knyttet til Cites-regelverket. De mener at kunnskap om regelverket kan bidra til å redusere overtredelser.

BESLAGLAGT: Sko laget av python slangeskinn. Foto: Miljødirektoratet
BESLAGLAGT: Sko laget av python slangeskinn. Foto: Miljødirektoratet Vis mer

Beskytter 38 000 sårbare og truede arter

Miljødirektoratet informerer om at de samarbeider med både norske og utenlandske tollere, speditører, politi og myndigheter om grensekontroll, for å ivareta Cites-regelverket om innførsel og utførsel.

- FN har regler og avtaler som beskytter 38 000 sårbare og truede arter globalt.

Ved mistanke om ulovlige forhold risikerer man at politiet eller Økokrim kobles inn i saken.

- Når en toller beslaglegger varer som kan inneholde noe mistenkelig, eller forsendelsen mangler nødvendige tillatelser, kontakter de Miljødirektoratet for å avklare om pakken skal holdes tilbake og undersøkes nærmere, sier Hambro.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer