Varene som beslaglegges inneholder produkter som er laget av utrydningstruede og sårbare arter, forteller Janne Bohnhorst, seksjonsleder i Miljødirektoratet, til DinSide.
Hun understreker at all handel med truede arter er ulovlig.
- Ulovlig handel med truede arter øker internasjonalt. Hvis disse artene dør ut, er de tapt for alltid. Det er viktig å være bevisst på dette så man ikke uforvarende bidrar til denne handelen, som anses som miljøkriminalitet.
- Risikerer bøter
Miljømyndigheter i hele verden samarbeider for å regulere internasjonal handel.
- Dersom tillatelsene ikke er i orden når varen krysser landegrenser risikerer du bøter, og at forsendelsen blir inndratt. De fleste overtredelser av det norske regelverket gjelder inn- og utførsel uten nødvendige tillatelser. Det er ofte produkter av skinn fra slange, alligator og krokodille, eller av truede treslag og elfenben, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Miljødirektoratet gjør mellom 100–130 beslag hvert år knyttet til Cites-regelverket. De mener at kunnskap om regelverket kan bidra til å redusere overtredelser.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger