Lego

Advarer: - Useriøse greier

Se opp for disse Facebook-svindlene.

SVINDEL: Nei, du kan ikke vinne et dyrt Lego-sett og betale 20 kroner for frakten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SVINDEL: Nei, du kan ikke vinne et dyrt Lego-sett og betale 20 kroner for frakten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både Datahjelperne og Facebook-siden Falske og villedende sider/konkurranser advarer nå mot en ny Lego-svindel som florerer på Facebook.

«Sponsede innlegg som svindelforsøk. Samme metodikk og system som vi har sett tidligere nå med legosett. Dette er useriøse greier og må bare ignoreres», skriver Datahjelperne, som er kjent for å avdekke og informere om pågående svindelforsøk på nett, SMS og e-post, på sin Facebook-side.

De seineste månedene har det dukket opp en rekke svindelforsøk på Facebook og DinSide har omtalt flere av dem. Deriblant Easy Park, Rema 1000, Vipps og Klarna kom med advarsler.

Leketøysmagasinet Lemmy omtalte saken først..

UTPRESSINGSMAIL: Dette må du gjøre om du får svindelmailen. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Falske kommentarer

I skrivende stund er det 344 kommentarer og 318 reaksjoner på den ene «konkurransen». Flere advarer mot at konkurransen er falsk, mens enkelte har lagt ut bilder etter angivelig ha fått premien i hus.

Datahjelperne forklarer på Facebook at det ofte er fullt av falske positive kommentarer under slik innlegg som forsøker å tilføye troverdighet til svindelen og at det er vanlig at det legges ut bilder av at «pakken har kommet fram» og kommentarer om at de er overrasket over at dette er ekte.

«Hele greia er svindelforsøk og ofte ender en opp med å bli tappet for en del penger dersom en lar seg lure», skriver de.

I butikk koster settet Lego Millennium Falcon 75192 rundt 7000 kroner.

Vi har tatt kontakt med Lego, men de har ikke besvart våre henvendelser. VI har også forsøkt å komme i kontakt med personene bak Facebook-siden, men har i skrivende stund ikke fått svar.

Overfor Lemmy bekrefter Maarten Sommerfelt, kundeleder i The Lego Group, at dette er snakk om svindel. Han er blitt kontaktet av tre leketøysbutikkkunder med spørsmål om de kan gi tilsvarende tilbud til sine kunder.

- Slik spam er sånn som skjer med store varemerker, sier han til nettstedet.

Snakk om supertilbud ... hadde det bare vært ekte. Foto: Skjermdump
Snakk om supertilbud ... hadde det bare vært ekte. Foto: Skjermdump Vis mer

Vi sjekket svindelen

Vi har trykket oss inn på konkurransesiden og gått gjennom stegene for å forsøke å «vinne» Lego-settet. Først videresendes vi til en nettside med URL-en tktsdata.com som forsøker å etterlikne Legos design med logo øverst på siden og gule detaljer rundt.

Her må vi svare på følgende tre spørsmål for å gå videre:

  • Bor du i Norge
  • Har du brukt LEGO merkevareprodukter?
  • Liker du Star Wars-serien?

Deretter «verifiseres» svarene og det spretter opp en melding som sier at de har bekreftet at brukeren er en ekte person og at vi i dag har muligheten til å vinne en Millennium Falcon, dersom vi klarer å finne riktige gaveeske i løpet av tre forsøk.

Vi har forsøkt tre ganger og fant gaveesken på siste forsøk samtlige ganger. Overraskende, ja .

Vi «vant». Foto: Skjermdump
Vi «vant». Foto: Skjermdump Vis mer

Så videresendes vi til en ny URL der vi får beskjed om å fylle inn et skjema med navn og adresseinfo for hvor premien skal sendes. Samtidig opplyses det om at vi må betale 19 kroner i frakt. Interessant nok har vi fått opp to ulike nettsider her. Den ene på norsk der fraktprisen er 19 kroner og den andre på engelsk med en oppgitt fraktpris til 20 kroner.

Men så kommer det viktige. Her avsløres det at dette ikke er snakk om en konkurranse, men heller et veldig dyrt abonnement for en blogg som hører til på Kypros:

«Abonnementet har en prøveperiode på 3 dager. Hvis abonnementet ikke sies opp i løpet av prøveperioden, vil du bli belastet kr 549,00 hver 14. dag til du sier opp abonnementet. Det er enkelt å avbestille abonnementet ditt: du kan klikke på avbestillingslenka som ble sendt til deg i velkomst-e-posten, eller du kan kontakte kundeservice på telefon [ …]», står det.

Dermed kan det bli ordentlig dyrt dersom du lures av svindelen og tror at du har vunnet et stort Lego-sett, taster inn navn og adresseinfo og deretter trykker deg videre for å betale.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer