Advarer: - Vær på vakt

- Vi har sett en markant økning de siste ukene.

PASS PÅ: Ida Marie Edholm, svindelekspert i Nordea, advarer mot investeringssvindel. Foto: Nordea
PASS PÅ: Ida Marie Edholm, svindelekspert i Nordea, advarer mot investeringssvindel. Foto: Nordea Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er dessverre ikke lenger uvanlig at nye svindelforsøk oppstår. Nå har Nordeas svindelekspert Ida Marie Edholm sett en økning av investeringssvindel.

- Det har vært en markant økning de siste ukene, og ofrene blir svindlet for flere millioner. Hittil i år har vi flere investeringssvindelsaker enn vi hadde totalt i fjor, forteller hun til DinSide.

Investeringssvindel er kort fortalt en falsk investeringsmulighet.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

- Blir manipulert

Ofrene kommer som regel over annonsene på sosiale medier, og et fjernstyringsprogram installeres av offeret etter instrukser fra svindleren.

- Dette gir svindlerne tilgang til offerets datamaskin. Vi har også sett at man kan motta annonsene på e-post eller SMS, og noen kommer nok også over de hvis de søker etter informasjon om investering eller kryptovaluta.

Eksperten legger til at svindlerne både er profesjonelle og overbevisende, men at de kan bli truende hvis ofrene vil avslutte «investeringen».

- Offeret er til slutt så manipulert at de ikke vet hva de skal tro, de blir også fortalt hva de skal si hvis banken ringer og spør om betalinger. Vi frykter at denne økningen vil fortsette. Dette er saker hvor det ofte er snakk om store beløp, så det er potensielt mye penger å hente for de kriminelle.

- Vær oppmerksom

Edholm kommer med følgende tips for å unngå bli svindlet:

  • Vær obs på annonser på sosiale medier hvor kjente personer angivelig reklamerer for en god investering.
  • Vær på vakt for tilbud som lover urealistisk høy avkastning, og lav eller ingen risiko. Dersom noen har funnet en tilnærmet risikofri måte å tjene masse penger på bør man spørre seg hvorfor de ønsker å dele denne metoden med akkurat deg.
  • Gjør undersøkelser av produktet du skal investere i; Hvordan fungerer egentlig produktet, hvem står bak, mener andre personer at produktet er svindel?
  • Husk at hvis noe virker for godt til å være sant, så er det ofte det.
  • Hvis du er i tvil; ta kontakt med banken din.
  • Hvis du allerede har vært utsatt for svindel så vær oppmerksom på framtidige svindelforsøk. Svindlerne kan kontakte deg igjen, eller selge informasjonen din videre til andre kriminelle.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer