Den kinesisk-eide digitale markedsplassen Temu har tatt nettet med storm siden lanseringen september 2022.
Det er en nettbutikk som har et vanvittig bredt utvalg i produkter, alt fra klær og skjønnhetsprodukter til husholdningsapparater og biltilbehør, som du får kjøpt til svært lave priser. Ikke helt ulikt butikker som Shein, AliExpress og Wish.
Du har kanskje fått opp annonser for Temu Norway på Facebook eller Instagram den siste tida. Ut fra våre observasjoner, virker det som at nettbutikken nylig er lansert i Norge.
For øyeblikket er Temu den mest nedlastede appen til både iPhone og Android her til lands.

Spammes ned
Personvern-anklager
Ifølge Business Insider har Temu hovedkvarter i Boston i USA, men er eid av et kinesisk selskap kalt PDD Holdnings. Den fungerer som en markedsplass hvor selgerne befinner seg først og fremst i Kina, men selger varene til kunder i USA, Canada og nå åpenbart også Norge.
Du får ikke kjøpt kjente merkevarer der, men det finnes mange eksempler på kopivarer, ifølge Business Insider.
Men når en nettbutikk tar småpenger for produkter, bør det alltid gå noen varsellamper. Billige utenlandske nettbutikker har lenge vært omdiskutert.
I USA har Temu allerede vært gjenstand for debatt. Ifølge ZDNet har amerikanske myndigheter anklaget nettbutikken for å være en risiko etter at søsternettstedet, e-handelsplattformen Pinduoduo, ble suspendert av Google for å inneholde ondsinnet programvare.
Til CNBC sier imidlertid analytikere at Temu er en mindre trussel og at farene knyttet til Pinduoduo var rettet mot kinesiske brukere.

Slår alarm: Inneholder farlige stoffer
Hevder de ble svindlet
Men så har det begynt å dukke opp historier på nettet fra folk som hevder å ha blitt svindlet etter å ha handlet fra den kinesiske nettbutikken, ifølge Distractify.
I begynnelsen av august la den australske TikTokeren @pheveyaa ut en video som har gått viralt hvor hun hevder at bankinformasjonen hennes ble solgt til svartebørsen av Temu. Tiktokeren skal ha blitt svindlet for 400 dollar i mindre beløp på rundt 3 dollar hver dag i en periode på to måneder. Hun sletta appen umiddelbart etter å ha vært i kontakt med banken sin og oppfordrer andre til å gjøre det samme.
En annen TikToker @shyshy011 laget en stitch til den ovennevnte videoen med en liknende historie. Kvinnen, som heter Shayla, sier at hun kort tid etter å ha shoppet med Temu, fikk 500 dollar svindlet fra kontoen sin. Også her ble pengene trukket i mindre beløp.
Det er enda flere liknende historier på TikTok, deriblant fra brukeren @dimplesqueennini:
Forbrukerrådet: - Vær varsom
Forbrukerrådet har ikke mottatt noen henvendelser fra norske forbrukere angående Temu, men de har et klart råd til dem som vurderer å shoppe fra denne type nettbutikk.
- Selv om det ofte ikke er lite lett å skille norske nettbutikker fra utenlandske, anbefaler vi norske forbrukere å være varsomme med å handle fra nettbutikker utenfor Europa, sier leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord, til DinSide.

Handler du i butikker utenfor EU/EØS, som Kina, USA og Taiwan, er det ifølge Forbrukerrådet ditt ansvar å sørge for å dokumentere at produktene tilfredsstiller europeiske krav om helse, miljø og sikkerhet.
- Om du videreselger eller gir bort varen, står du som ansvarlig. I tillegg til produkter som kanskje er fulle av helse- og miljøskadelige stoffer, risikerer du høye toll- og portogebyrer, og dersom varen ikke lever opp til forventningene må du selv sørge for å betale for returfrakt. Det kan bli en kostbar affære, sier han.
Nettstedet Pocket-lint skriver at de har kjøpt rundt 30 produkter, og alle kom fram i god stand og som beskrevet i produktoppføringen. De mener Temu er en legitim plattform.
«Den deler mange likheter med nettbutikker som Shein, Wish og AliExpress, men den skiller seg fra konkurransen ved å tilby et bredt utvalg av rimelige produkter utover mote og klær», skriver Pocket-lint.

- Vask den
Sjekk dette før du handler
Forbrukerrådet snakker ofte med frustrerte forbrukere som har opplevd å få høye tollgebyrer, produkter som ikke fungerer som de skal og upraktiske returordninger etter å ha handlet fra nettbutikker de trodde var fra Norge.
Ifølge Instefjord er det lett å la seg lure av nettbutikker, og det kan være vanskelig å bevisst «styre unna».

Han sier Forbrukerrådet ser at utenlandske nettbutikker ofte ikler seg norske ord, norske flagg og norsk språk som en overlagt salgsmetode.
- Den spiller på tilliten og forventningene norske forbrukere har til den norske handelsstanden, og ikke minst til europeiske krav om helse, miljø og sikkerhet, sier han.
- Vårt råd er at dersom du ikke finner kontaktinformasjon til selskapet utenom et kontaktskjema, bør du være kritisk. Har du hørt om butikken før? Ta også en nøye titt på produktbeskrivelsen, bildeteksten og eventuelle brukeranmeldelser. Dersom tekstene åpenbart er google-oversatt og er full av feil bør varsellampene blinke.
DinSide har forsøkt å komme i kontakt med Temu, men har foreløpig ikke fått svar.