Forbrukerrådet

Advarer

Den siste tida har annonsene til Oslo Motehus florert på sosiale medier. Nå advarer Forbrukerrådet mot nettbutikken.

PASS PÅ: Forbrukeren bør bli skeptisk om nettbutikken har merkelige vilkår, forklarer forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen. Foto: Vegard Grøtt / NTB
PASS PÅ: Forbrukeren bør bli skeptisk om nettbutikken har merkelige vilkår, forklarer forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen. Foto: Vegard Grøtt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av nettbutikkens annonser er blitt sett av 1,4 millioner Twitter-brukere og har følgende tekst: «Vår bestselger er endelig tilgjengelig igjen og nå i salg».

Nora Wennberg Gløersen, jurist i Forbrukerrådet, forklarer til DinSide at forbrukere alltid må tenke seg om før de handler fra ukjente aktører.

- Det finnes mange fristende reklamer for billige klær, sko, elektronikk og sminke på sosiale medier som Instagram, Twitter og TikTok. En rekke utenlandske nettbutikker framstår med norsk drakt. De har gjerne norsk tekst, logoer med Norges flagg og ordet «norsk»-et-eller-annet i webadressen. Dette er en bevisst salgsmetode som spiller på tilliten og forventningene forbrukere har til norske nettbutikker.

Avisa Oslo omtalte saken først.

REKLAME: Annonsen til nettbutikken har blitt sett av mange brukere på Twitter. Foto: Skjermdump
REKLAME: Annonsen til nettbutikken har blitt sett av mange brukere på Twitter. Foto: Skjermdump Vis mer

- Kan være lurt å styre unna

Selskapet bak Oslo Motehus er registrert på en adresse i Hongkong og går under navnet E-Commerce Enterprise Europe Limited. Forbrukerjurist Gløersen ber forbrukerne være årvåkne.

- Har nettsida mange skrivefeil og et språk som tyder på utstrakt bruk av digitale oversettelser, merkelige vilkår for angrerett og reklamasjoner, adresse på andre siden av jordkloden og manglende telefonnummer til norsk kundeservice, bør du bli skeptisk. Er det mye som skurrer, kan det være lurt å styre unna.

Hun legger til at Forbrukerrådet ofte er i kontakt med frustrerte forbrukere som opplever utfordringer knyttet til leveringstid, importavgifter, høye returkostnader, uklar kontaktinformasjon og varer som er av dårlig kvalitet.

- Man kan også oppleve å få tilsendt varer som er ulovlige i Norge fordi produkter fra for eksempel Asia ikke nødvendigvis blir produsert etter de samme kravene som gjelder i Norge eller EU/EØS.

TIPS: - Du kan ha rett til å få pengene tilbake fra kortselskapet hvis nettbutikken ikke tar klagen din på alvor, forklarer forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen. Foto: Forbrukerrådet
TIPS: - Du kan ha rett til å få pengene tilbake fra kortselskapet hvis nettbutikken ikke tar klagen din på alvor, forklarer forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

- Finnes som regel advarsler

Gløersen kommer med følgende råd hvis du er i tvil noen gang:

- Du kan søke den opp på Trustpilot eller liknende for å lese andre forbrukeres erfaringer. Hvis en nettbutikk driver useriøst finnes det som regel advarsler.

Forbrukerrådet opplever dessverre ofte at forbrukere ikke når fram med et krav.

- Opplever du å få en vare som ikke står til forventningene, eller at det du har bestilt aldri dukker opp, bør du først klage skriftlig til nettbutikken. Dessverre ser vi ofte at forbrukere ikke når fram med et krav, eller at de ikke får noe svar i det hele tatt. Hvis du har betalt med kort, bør du kontakte banken din så snart som mulig. Du kan ha rett til å få pengene tilbake fra kortselskapet hvis nettbutikken ikke tar klagen din på alvor.

Selskapet bak nettbutikken har ikke svart på DinSides henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer