Advarer

Skattemeldingen er rett rundt hjørnet. Nå går Skatteetaten ut med advarsel.

Ragna Fossen, sikkerhetsdirektør i Skatteetaten, ber folk følge ekstra nøye med på svindelforsøk den kommende tiden. Foto: Skatteetaten
Ragna Fossen, sikkerhetsdirektør i Skatteetaten, ber folk følge ekstra nøye med på svindelforsøk den kommende tiden. Foto: Skatteetaten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag 14. mars rulles de første skattemeldingene ut. Innen måneden er omme skal 5 millioner nordmenn ha mottatt sin personlige skattemelding.

Få dager før utsendelsen starter, advarer Skatteetaten i en pressemelding om en ny bølge med svindelforsøk, med etaten som påstått avsender. De forventer at både skattemeldingen og skatteoppgjøret vil bli forsøkt misbrukt.

- Skatteetaten sender aldri lenker uoppfordret. Dette er svindel! Det sier sikkerhetsdirektør Ragna Fossen i Skatteetaten.

Blir stadig sluere

Ifølge Skatteetaten foregår svindelforsøkene gjennom eposter eller tekstmeldinger som forsøker å lure mottakerne til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon som senere kan brukes for å svindle mottakeren.

– Vi opplever flere ganger i året at skattytere blir utsatt for svindelforsøk på viktige skattedatoer, oftest gjennom e-poster eller SMS som har til hensikt å lure mottakerne til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon som senere kan brukes til svindel eller ID-tyveri, sier Fossen.

LURERI: Her er et eksempel på et svindelforsøk hvor Skatteetaten blir misbrukt. Skjermbilde: Odd Roar Lange
LURERI: Her er et eksempel på et svindelforsøk hvor Skatteetaten blir misbrukt. Skjermbilde: Odd Roar Lange Vis mer

Det er et økende omfang på svindelforsøk i Norge og globalt. Det hjelper ikke at svindlerne får tilgang til nye verktøy som kunstig intelligens.

- Svindlerne bruker kunstig intelligens og norsktalende hjelpere for å lage nesten språklig perfekte e-poster og SMS-er. Vi ber mottakerne av eposter og SMS om å være skeptiske og observante slik at de ikke blir lurt, sier sikkerhetsdirektøren.

Her finner du korrekt informasjon

Når skattemeldingen er klar, vil du få et varsel på e-post og du vil få beskjed om å gå til skatteetaten.no og logge deg inn på «Min side».

Er du i tvil om informasjonen er ekte, gå direkte til Skatteetaten.no og logg deg på der. Da vil du under «Min side» finne korrekt og oppdatert informasjon om skatten din. Alternativt kan du logge på altinn.no for å se om du har meldinger fra Skatteetaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer