Advarer

- Du blir rett og slett manipulert.

PASS PÅ: Anna Rønning, leder for Antisvindel i SpareBank 1, advarer mot en ny svindelmetode. Foto: SpareBank1
PASS PÅ: Anna Rønning, leder for Antisvindel i SpareBank 1, advarer mot en ny svindelmetode. Foto: SpareBank1 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har flommet over av flere forskjellige svindelforsøk den siste tida. Nå advarer SpareBank 1 mot en ny svindelmetode.

- I «sikker konto»-svindel er det offeret selv som overfører pengene til svindleren. Du blir ikke bedt om å gi fra deg BankID-opplysninger, passord eller bekreftelse i BankID-app, men blir rett og slett manipulert til å overføre penger direkte, forteller leder for Antisvindel i SpareBank 1 Utvikling, Anna Rønning, i en pressemelding.

Tidligere har det vært vanlig at svindlerne lurer folk til å gi fra seg BankID- og innloggingsopplysninger.

- Spiller på frykt

Med den nye metoden utgir svindlerne seg for å være «bankens sikkerhetsavdeling» og forteller at bankkontoen din er blitt angrepet, hacket eller kompromittert. I noen tilfeller utgir svindlerne seg også for å være politiet eller Økokrim.

Svindleren vil påstå at pengene dine er i fare, men berolige med at de vil være trygge på en «sikkerhetskonto» de ber deg om å overføre pengene dine til, skriver banken.

- Svindlerne kan ringe deg helt ut av det blå, eller de kan målrette forsøket ved å utsette deg for en mindre svindel først, for å gjøre «sikker konto»-svindelen mer overbevisende eller troverdig ved å vise til den første svindelen du har gått på. Slik spiller de på frykten din, sier Rønning.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

Flere råd

Sparebank1 tror svindlerne har endret taktikk siden flere ikke lenger lar seg lure til å gi fra seg BankID- eller innloggingsopplysninger.

- Banken har egne, interne systemer for å sikre pengene dine dersom en svindelsituasjon skulle oppstå. Vi trenger ikke ringe deg for å be om at du overføre penger eller gi fra deg andre sensitive opplysninger.

Nedenfor kan du lese bankens tips:

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer