Svindel

Advarer

- Ikke klikk på lenker eller vedlegg.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Den siste tida har det dukket opp en rekke svindelforsøk der mottakerne oppfordres til å logge inn og legge inn personlig informasjon.

Nå advarer Husbanken.

Til DinSide informerer Are Saure, fungerende kommunikasjonsdirektør i Husbanken, at det for tida sendes ut falske e-poster fra personer som utgir seg for å være fra Husbanken.

PASS PÅ: Svindlere utgir seg for å være Husbanken. Foto: Skjermdump
PASS PÅ: Svindlere utgir seg for å være Husbanken. Foto: Skjermdump Vis mer

- Skjer dessverre ganske ofte

Saure forteller at når Husbanken sender deg en e-post eller SMS, vil de bare opplyse om at du har fått brev og ikke oppgi hvilket virkemiddel det gjelder, personinformasjon, beløp, lenker eller passord til pålogging.

- Det skjer dessverre ganske ofte at det sendes ut e-post eller SMS som utgir seg for å være fra Husbanken, men som er forsøk på svindel. Formålet med disse falske meldingene er å lure deg til å gi fra deg personsensitiv informasjon og bankopplysninger. Ikke klikk på lenker eller vedlegg i disse e-postene eller SMS-ene.

Han fortsetter:

- For eksempel sendes det i disse dager ut en e-post som forteller at du kvalifiserer til boligstøtte og at du har penger til gode. I e-posten er det en lenke til en nettside, og et engangspassord.

Husk dette

Saure oppfordrer folk til å ta en kritisk vurdering på e-poster man får, og se etter falske avsenderadresser, dårlig språk eller stavefeil. Han kommer også med følgende råd for å unngå å bli lurt av svindlere:

  • Vær særlig oppmerksom hvis du i en SMS eller e-post blir bedt om å oppgi sensitive opplysninger som kontonummer eller sikkerhetskoder.
  • Ikke åpne vedlegg fra ukjente, klikk ikke på lenker ukritisk og skriv selv inn internettadresser i nettleseren.
  • Spesielt på mobil kan det være fristende å klikke på en lenke i farten, ikke gjør det.
  • Er du i tvil, dobbeltsjekk med den riktige avsender på for eksempel husbanken.no eller ta en kontakt med oss på 22 96 16 00.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer