Julebelysning irriterer

Advokat: – Det er lov å klage på naboens julelys

Julen nærmer seg og mange benytter anledningen til å dekorere sine hus med julelys. Det har naboer rett til å klage på, ifølge advokat.

LOV Å KLAGE PÅ NABOEN: Det er lov å klage til styret, men det kan bli vanskelig å få medhold, sier advokat. Foto: Leonhard Foeger/Reuters/NTB Scanpix.
LOV Å KLAGE PÅ NABOEN: Det er lov å klage til styret, men det kan bli vanskelig å få medhold, sier advokat. Foto: Leonhard Foeger/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

– Det finnes ingen lover og ordensregler som handler konkret om dette med julelys. Men eierseksjonsloven og borettslagsloven har generelle regler som sier at boligen ikke må brukes på en slik måte at det er til urimelig ulempe for naboen, sier advokat Henning Lauridsen i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

Paragraf 2 i naboloven fastslår at ingen må ha eller gjøre noe som er urimelig til skade eller ulempe for naboen.

Han mener at blinkende lys dag og natt i fem–seks uker kan være urimelig hvis man bor tett på hverandre.

Det er imidlertid tettheten mellom naboene som avgjør. For eksempel er det mye vanskeligere å få medhold i klager på naboens julelys hvis man bor i enebolig.

Lauridsen sier at det skal mye til for å få medhold i en klage på naboens julelys, og anbefaler å snakke med naboen direkte først.

– Fungerer ikke det, så bør du gå til styreleder og legge fram saken. Borettslaget må kunne påpeke pynting som er til ulempe for naboer og finne en ordning, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer