Begrensa rabatt i Æ fra Rema 1000

«Æ» gir deg ikke rabatt på tobakk, alkohol, medisiner

Men både Trumf og Coop gir deg utbytte og bonus. 

INGEN RABATT: Rema 1000 og Æ gir deg ikke rabatt på alkohol, om dette er en av dine ti mest kjøpte varer. Det får de ikke lov til av lovverket. Illustrasjonsfoto: Maskot / NTB Scanpix
INGEN RABATT: Rema 1000 og Æ gir deg ikke rabatt på alkohol, om dette er en av dine ti mest kjøpte varer. Det får de ikke lov til av lovverket. Illustrasjonsfoto: Maskot / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Med Æ får du alltid ti prosent lavere pris på det du handler mest» sier Rema 1000 i en av reklamefilmene for den nye Æ-kundeklubben sin.

Konseptet er at du, ved å registrere alle dine kjøp, skal få ti prosent rabatt på de ti varene du oftest kjøper. I motsetning til andre kundeklubber, hvor det ofte gis en bonus fra sluttsummen.

Rema 1000 kaller dette «10-på-10».

Men du får ikke alltid ti prosent, slik reklamen hevder.

Dette får du ikke rabatt på

Rema 1000 sine nettsider listes blant annet dette opp som varer som ikke inngår i 10-på-10-opplegget:

  • Bæreposer
  • Alkohol og tobakk
  • Medisiner
  • Gavekort og pengespill

Om du for eksempel snuser, vil tobakk raskt bli en av dine ti mest kjøpte varer. Men dette vil altså aldri dukke opp på lista over varer du får ti prosent rabatt på. Det samme gjelder ølbokser og nesespray.

Viser til loven

- Det er lovpålagt forbud mot rabatt på alkohol og tobakk, forklarer kommunikasjonsrådgiver Kaia Østbye Andresen i Rema 1000 til Dinside.

Og hun er ikke spesielt bekymret for at kundene blir skuffa når de innser at «alltid ti prosent lavere pris på det du handler mest» ikke gjelder alt og alle.

- Vi forholder oss til lovverket. Responsen på Æ har vært enorm og 250.000 har lastet ned appen. Tilbakemeldingene fra kundene er svært positive, svarer hun.

IKKE RABATT: Snuser du vil disse boksene raskt være noe av det du handler oftest. Men Rema 1000 sin Æ gir deg ikke ti prosent på tobakk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE RABATT: Snuser du vil disse boksene raskt være noe av det du handler oftest. Men Rema 1000 sin Æ gir deg ikke ti prosent på tobakk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Gir bonus på alkohol

Konkurrentene til Rema 1000 sitt Æ-program heter Trumf og Coop.

Begge gir deg bonus og kundeutbytte på alkohol, tobakk og legemidler. Dette regnes ut fra sluttsummen på kassalappen uansett hva du måtte ha handlet.

- Men vi markedsfører ikke dette. Vi sier ikke at du får «én prosent rabatt». Dette er en overskuddsfordeling, som går på alt du har handla, og det er innenfor regelverket, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge til Dinside.

Myndighetene mener medisiner kunne inngått i Æ

  • Rema 1000 viser til lovverket for å forklare hvorfor medisiner er unntatt Æ-rabattene. Og det er i praksis forbudt for dagligvarebutikker å ha tidsbengrensa tilbud på legemidler.
  • Men seksjonssjef Jørgen Huse i Legemiddelverket mener likevel at Rema 1000 kunne inkludert legemidler som Paracet, nesespray og nikotinplaster i Æ.
  • - Vi ville nok ikke hatt noen innvendinger mot dette, sier Huse til Dinside.
  • Blant annet fordi det ikke er butikken som fastsetter hva slags produkter det gjelder, det ikke ville vært tidsbegrensa og fordi dette neppe ville anses som noe som fremmer tilfeldige kjøp, slik loven forbyr.
  • - Samtidig har vi ingenting i mot at Rema 1000 utelater medisiner. Det er greit at legemidler har litt annen status, fortsetter Huse.

- Vi gir heller ikke rabattkuponger på disse varene. Vi kan ikke si i appen at «denne uka er det rabatt på øl», understreker han.

Rabatt ulovlig, bonus lov

Rema 1000 gir ingen rabatt på alkohol og tobakk, konkurrentene gir penger tilbake for alkohol og tobakk – som kan ses på som en slags rabatt.

Så hvem har rett? Begge to, slår Helsedirektoratet fast.

- Dersom bonusprogrammer kun gir prosenter på de mest kjøpte varene, ville dette kunne anses som spesielle rabatter på for eksempel tobakk- eller alkoholvarer. Det vil dermed kunne være i strid med lovgivningen, forteller avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet til Dinside.

Alkoholloven og tobakksskadeloven forbyr rabatter på disse varene. Men Trumf og Coop skal likevel holde seg på riktig side av lovene med sin ordning.

- Et bonusprogram der man opptjener en prosentandel i bonus på hele eller betydelige deler av sortimentet ved kjøp, vil kunne sammenlignes med rabatt på hele eller betydelige deler av sortimentet. Slike rabattordninger er lovlige, forklarer Linhave.

LES OGSÅ:
Hvem er billigst av Rema 1000 sin Æ, Coop og Trumf på frukt og grønt?
Snart får vi nye snuspakker, slik protesterer bransjen
Sprit, øl, røyk og snus skal være like dyrt i 2017

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer