- Æsj, du lukter vondt ...

Finnes det verre turn-off enn dårlig ånde?

Rens av tennene er viktig for å unngå vond lukt. Foto: Colourbox.com
Rens av tennene er viktig for å unngå vond lukt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange kvier seg også for å si ifra til venner eller kolleger som har ubehagelig munnlukt, rett og slett fordi det er pinlig og personlig.

Noen mennesker blir så plaget av dårlig ånde at det går ut over deres sosiale liv, men det er heldigvis enkelt å bli kvitt slike plager, sier forsker Alix Young Vik ved Universitetet i Oslo til Helsenytt.

- Dårlig ånde er et tabubelagt emne. De som er hardest rammet av dette, er som oftest de som er minst klar over problemet, fordi ingen tør å si ifra. I flere land, blant annet i USA og Belgia, finnes det egne klinikker for behandling av dårlig ånde, forteller Vik.

Dårlig ånde kan blant annet skyldes bakterier i munnen eller problemer med fordøyelsen.

Les også: Munvann eller tannlegeskrekk?

Munnvann virker

Men heldigvis finnes det mange råd for å unngå problemet. Men det finnes altså et bredt utvalg av tannvann som skal rydde opp mellom gummene.

Disse midlene kan inneholde både stoffer som dreper bakterier og zink og andre forbindelser som nøytraliserer de illeluktende kjemikaliene.

Og forskerne har gjort den aller første systematiske undersøkelsen av hvorvidt de faktisk virker, står det i en pressemelding fra The Cochrane Library. Det skriver forskning.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer