- Æsj, du lukter vondt ...

Finnes det verre turn-off enn dårlig ånde?

Rens av tennene er viktig for å unngå vond lukt. Foto: Colourbox.com
Rens av tennene er viktig for å unngå vond lukt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange kvier seg også for å si ifra til venner eller kolleger som har ubehagelig munnlukt, rett og slett fordi det er pinlig og personlig.

Noen mennesker blir så plaget av dårlig ånde at det går ut over deres sosiale liv, men det er heldigvis enkelt å bli kvitt slike plager, sier forsker Alix Young Vik ved Universitetet i Oslo til Helsenytt.

- Dårlig ånde er et tabubelagt emne. De som er hardest rammet av dette, er som oftest de som er minst klar over problemet, fordi ingen tør å si ifra. I flere land, blant annet i USA og Belgia, finnes det egne klinikker for behandling av dårlig ånde, forteller Vik.

Dårlig ånde kan blant annet skyldes bakterier i munnen eller problemer med fordøyelsen.

Les også: Munvann eller tannlegeskrekk?

Irritert over problemer med dårlig ånde? Følg tipsene våre. Foto: Colourbox.com
Irritert over problemer med dårlig ånde? Følg tipsene våre. Foto: Colourbox.com Vis mer


Munnvann virker

Men heldigvis finnes det mange råd for å unngå problemet. Men det finnes altså et bredt utvalg av tannvann som skal rydde opp mellom gummene.

Disse midlene kan inneholde både stoffer som dreper bakterier og zink og andre forbindelser som nøytraliserer de illeluktende kjemikaliene.

Og forskerne har gjort den aller første systematiske undersøkelsen av hvorvidt de faktisk virker, står det i en pressemelding fra The Cochrane Library. Det skriver forskning.no

De har gått igjennom fem studier med til sammen 295 deltagere, og konklusjonen er oppløftende for ivrige munnskyllere.

Les også: Disse lydene avslører deg

Virker luktnøytraliserende

- Vi fant ut at både antibakterielle munnskyllemidler og midler som inneholder luktnøytraliserende kjemikalier faktisk er veldig gode til å kontrollere dårlig ånde, sier Zbys Fedorowicz fra Ministry of Health i Bahrain.

Skyllemidler som for eksempel inneholdt de bakteriedrepende stoffene klorhexidin eller cetylpyridin viste seg å være vesentlig mer effektive enn narreskyllemidler (placebo) i tester hvor ånden ble vurdert av menneskelige testsniffere.

Og sink og klorindioksid så ut til å gjøre susen når det gjaldt å ødelegge de stinkende stoffene som bakteriene lager.

Men forskerne råder likevel folk til å velge munnskyll med omhu. Stoffet klorhexidin gir nemlig en midlertidig misfarging av tennene, og kan også forstyrre smakssansen en stund, skriver de.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer