Korttidsutleie

Airbnb-utleie rapportes automatisk

Dette gjør det lettere for deg når du skal betale skatt. Men noe utleie må du selv holde styr på.

UTLEIESKATT: Les om hvordan du rapporterer utleieinntekt til Skatteetaten og hvor mye av det som er skattefritt i saken under. Foto: AFP/NTB Scanpix
UTLEIESKATT: Les om hvordan du rapporterer utleieinntekt til Skatteetaten og hvor mye av det som er skattefritt i saken under. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er noen kroner å tjene på å leie ut hus, hytte eller bil i sommer - du kan til og med unngå skatt.

Nå er det også lettere å få med utleie i skattemeldingen, for fra i år skal alle utleieformidlere rapportere leiedata til Skatteetaten.

Dermed blir din utleie rapportert direkte til etaten, akkurat på samme måte som bankene rapporterer lån og penger på konto, eller arbeidsgiver rapporterer lønnsinntekt, opplyser Huseiernes Landsforbund.

Dette vil både gjøre det lettere for Skatteetaten å finne ut hvem som leier ut, samt lettere for deg å fylle ut skattemeldingen.

Ikke all utleie rapporteres automatisk

Men det er kun korttidsutleie som rapporteres automatisk, altså typisk helge- eller ukesutleie, for eksempel via Airbnb.

Det har ikke noe å si om du leier ut ett rom eller hele boligen - er det korttidsutleie blir det innrapportert til Skatteetaten.

Leieforhold over 30 dager blir, derimot, ikke rapportert, så dette må du holde styr på selv.

Og husk dette: Uansett om tallene rapporteres inn, du kontrollere tallene. Skattemeldingen er ditt ansvar, og du kan ikke unnskylde deg med at det var feil i rapporteringen, ifølge Huseiernes advokat Øistein Olsen Krokmoen.

Skatteregler for korttidsutleie

Fra og med inntektsåret 2018 er det vedtatt egne skatteregler for korttidsutleie i egen bolig.

Leier du ut egen bolig mindre enn 30 dager, vil inntekten være skattepliktig etter en sjablongmetode. Denne innebærer at utleieinntekter inntil 10.000 kroner årlig er skattefri, og av det overskytende beløpet regnes 85 prosent som skattepliktig inntekt.

Les mer på Skatteetatens nettside

Nye regler i sameier og borettslag

Tidligere i år skrev Dinside om de nye reglene for korttidsutleie i borettslag og sameier, og oppsummerer dem like greit én gang til:

  • Andelseiere i borettslag gis rett til å leie ut på døgn- og ukesbasis, opptil 30 dager i året, uten å be styret om tillatelse. Dette er en oppmykning av det gamle regelverket.
  • I sameier har det, derimot, vært behov for å skjerpe utleiepraksisen. Der er nå korttidsutleie lov i 90 døgn i året, maks 30 døgn sammenhengende. Sameiene kan imidlertid endre grensen for korttidsutleie til 60 dager eller øke den til 120 dager i året på årsmøtene, men at dette må i så fall vedtektsfestes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer