Aksjer på billigsalg

Får du igjen penger på skatten og kan unnvære dem i noen år, kan det være en idé å putte dem i aksjer. Aksjer har ikke vært billigere siden 1996!

Hva skal du gjøre med skattepengene?
Hva skal du gjøre med skattepengene? Vis mer
Publisert

De siste fem årene kan de fleste AMS-fond vise til eventyrlige gevinster. Mens de dårligste kun har en avkastning som ligger i underkant av 30 prosent kan beste fond denne perioden vise til en verdistigning på nesten 190 prosent. Dette er imidlertid avkastningen fra en periode som det historisk ikke finnes sidestykke til. Og med den ene børsdagen svartere enn den neste, er det kun den mest blåøyde optimist som kan tro at avkastningen den nærmeste tiden kan måle seg med slike tall. Siste år kan ikke et eneste fond vise til positiv avkastning. Spørsmålet er ikke om de har tapt verdi, men hvor mye de har tapt. Dersom du tar en kikk i DinSides AMS-liste kan du konstatere at selv de minst tapstyngede fondene har måttet tåle et verditap på hele 16 prosent, mens de verst stilte har tapt nesten 45 prosent av verdien i løpet av ett år!

Krever langsiktighet

Dette er ikke tall som frister dersom du vurderer plasseringsform på skattepengene dine. Og faktisk kan ikke fondene i snitt vise til bedre avkastning enn den tilsvarende verdistigningen på Oslo Børs. Dette kan skyldes at fondene er store og har for mange verdipapirer å følge med på. Derfor bør du heller vurdere å gå inn i aksjemarkedet på egenhånd. Nye regler gir deg samme rett til skattefritak med slik handel, som det du får ved AMS- fond. Det vil si 15 prosent av det sparte beløpet. Individuell aksjehandel kan i tillegg være spennende og gi mer avkastning enn om du benytter vanlige fond. Men uansett skal du ikke regne med turboavkastning og rekordrask verdistigning den nærmeste tiden. Det er sagt før, men kan ikke sies for ofte: Sparing i aksjer krever et langsiktig perspektiv. Har du ikke råd til å tape pengene skal du heller sette dem i banken. Men historisk har aksjer gitt mer avkastning enn banksparing dersom man har en tidshorisont på flere år. Og aksjene på Oslo Børs har ikke vært billigere siden november 1996!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.