Aksjesparing:

Aksjetrikset som kan gi tusenlapper i ekstra avkastning

Slik fungerer aksjeutlån.

DELINGSØKONOMI: Nå kan du som kunde av Nordnet la dem låne ut aksjene dine til eksterne parter, som store globale investeringsbanker. Låntakerne betaler en utlånsrente til Nordnet, som etter kostnader til utlånsagenten og banken, går til deg som kunde. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
DELINGSØKONOMI: Nå kan du som kunde av Nordnet la dem låne ut aksjene dine til eksterne parter, som store globale investeringsbanker. Låntakerne betaler en utlånsrente til Nordnet, som etter kostnader til utlånsagenten og banken, går til deg som kunde. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du investeringskonto (også kalt fondskonto) hos nettbanken Nordnet, kan du nå låne ut aksjene dine og få ekstra avkastning på dem. Dette er noe banken har lansert for å gjøre kontotypen mer attraktiv for kundene.

- Vi starter opp i Norge nå, men åpnet for aksjeutlån i Nordnet Sverige for et par måneder siden, sier daglig leder Anders Skar i Nordnet Norge til Dinside.no.

Der ble løsningen kåret til «Årets finansielle innovasjon» av det svenske magasinet Privata Affärer i fjor.

Slik fungerer utlån av aksjer

Så, hvordan fungerer det å låne ut aksjer slik Nordnet nå tilbyr?

Jo, Nordnet låner ut kundenes aksjer til eksterne parter, eksempelvis store globale investeringsbanker, som betaler utlånsrente til nettbanken. Etter at disse kostnadene har gått til utlånsagenten og Nordnet, går de videre til kunden som eier aksjene og gir vedkommende ekstra inntekt.

Daglig leder Skar trekker fram et eksempel som illustrerer dette:

  • Eier du aksjer i Norwegian for 100.000 kroner, og alle dine aksjer i Norwegian lånes ut gjennom hele året, vil du etter administrasjonskostnader og en 50/50-deling med Nordnet, få om lag 5.500 kroner i ekstra avkastning, basert på 5,5 prosent rente per år på markedsverdien av de utlånte aksjene.
  • Dersom etterspørsel etter å låne aksjer ikke er stor nok til at alle dine aksjer til enhver tid lånes ut, men for eksempel at bare halvparten av aksjene lånes ut, vil du få rundt 2.500 kroner i ekstra avkastning.
  • Norwegian-aksjen er her bare et eksempel, men med den faktiske renten som gis i markedet i dag. Hver enkelt aksje har en rente koblet til seg basert på tilbud, etterspørsel og prisen for låne disse i markedet. Aksjer som Telenor og Equinor gir langt lavere rente, og her kan kunder forvente mellom 0,1 til 0,2 prosent rente på de utlånte aksjene.

Skar understreker at rentene per aksje selvfølgelig varierer, men et eksempel på hvor høy renten kan bli, er det svenske spillselskapet Starbreeze som gir en årlig rente til kunden på 33,75 prosent per i dag. Men dette illustrerer også risikoen i aksjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer