Aksjonerer for kreftvaksine

Vil kreve HPV-vaksine for alle.

Gynkreftforeningen vil gjøre HPV-vaksinen gratis og tilgjengelig for alle. Illustrasjonsfoto: colourbox.com   Foto: Foto: colourbox.com
Gynkreftforeningen vil gjøre HPV-vaksinen gratis og tilgjengelig for alle. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- En fersk undersøkelse viser at åtte av ti nordmenn ønsker denne vaksinen som en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, sier leder av Gynkreftforeningen (Foreningen for gynekologisk kreftrammede), Erna Hogrenning, til DinSide Helse.

Hun står i bresjen for aksjonen som finner sted utenfor Stortinget i dag kl.16.00. Målet er å samle minst 300 kvinner.

- Disse kvinnene skal symbolisere de 300 som får livmorhalskreft hvert år. Vi kommer til å dele ut 72 roser som et symbol på de som tapte kampen i 2005 – det siste året vi har tall for, sier hun.

Under markeringen som er ventet å vare en times tid vil det bli holdt noen korte appeller for å tydeliggjøre hva saken gjelder.

300 rammes årlig

- Markeringen er for å minne politikerne om at vaksinen ennå ikke er tatt inn i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Unge jenter i Norge får ikke den beskyttelsen mot livmorhalskreft som medsøstre i andre europeiske land får, forklarer Hogrenning.

Hvert år blir 300 norske kvinner rammet av livmorhalskreft, hvorav 80 til 100 taper kampen mot sykdommen.

Det er HPV-viruset som forårsaker livmorhalskreft og en rekke andre kreftformer hos kvinner og menn. HPV-vaksinen som er testet ut på over 6 000 kvinner fra flere land, deriblant Norge, har vist seg å være svært effektiv.

Ifølge International Agency for Research on Cancer (IARC) kan så mye som 10 prosent av kreftforekomsten hos kvinner og 5 prosent av krefttilfellene blant menn trolig forhindres av HPV-vaksinen. I tillegg vil den kunne forhindre om lag 70 prosent av dødsfallene som følge av livmorhalskreft.

Det er rådet for kvalitet og prioritering i helsetjenesten som nå drøfter hvorvidt det er riktig å innføre HPV-vaksine som gratis tilbud i Norge. Et slikt tilbud vil komme på rundt 100 millioner kroner årlig.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer