Aktive eldre beholder synet

Et aktiv liv er spesielt viktig når du begynner å dra på årene: Det kan redusere risikoen for å utvikle øyesykdom som kan gjøre deg blind.

Publisert
Sist oppdatert

Aldersrelatert macula degenerasjon (AMD) er den vanligste øyesykdommen blant eldre og er en vanlig årsak til varig nedsatt syn blant eldre i Norge. Sykdommen tar lesesynet fra 2500 nordmenn hvert år. Opp mot halvparten av nordmenn over 70 år har sykdommen.

Nå mener amerikanske forskere at fysisk aktivitet, som å gå turer eller gå i trapper, kan beskytte mot øyesykdommen, skriver Reuters.

Det finnes to typer AMD, en tørr og en våt, der den tørre er mest alminnelig. Den våte varianten av AMD er ikke så vanlig, men utvikler seg hurtig og innebærer alvorlige synsforstyrrelser og synstap, ifølge Blindeforbundet.

Trening reduserte risikoen for våt AMD, ifølge de amerikanske forskerne. I denne tilstanden vokser nye blodkar bak øyet, og forårsaker blødninger og arrdannelser som kan føre til svekket syn.

- Ved å ha et aktiv livsstil eller gå mer, kan risikoen for å utvikle våt AMD over 15 reduseres med henholdsvis 70 prosent og 30 prosent, forklarer Michael Knudtson ved University of Wisconsin School of Medicine and Public Health i USA.

Behandling med sprøyte kan også bremse øyesykdommen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer