Eldre og førerkort

Aldersgrense for helseattest heves

Endringer gjør at eldre kan utsette helsesjekken for å beholde førerkortet sitt.

ALDERGRENSEN HEVES: Nå kan eldre vente med å gjennomføre helseattest til de er 80 år. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ALDERGRENSEN HEVES: Nå kan eldre vente med å gjennomføre helseattest til de er 80 år. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aldersgrensen for å få helseattest heves fra 75 til 80 år, og varigheten av helseattesten økes fra to til tre år.

Endringene trer i kraft i dag, onsdag 19. juni.

Samferdselsminister Jon Georg Dale sier at de ønsker å forenkle dagens regler for helseattest for eldre bilførere.

– Eldre i dag er friskere enn tidligere, og de har lang erfaring med å kjøre bil. Det er viktig å tilpasse regelverket etter dagens situasjon, og vi ønsker å gi eldre bilførere en enklere hverdag.

Han sier at vi nå får et system som er mindre byråkratisk.

– Bilen er kjempeviktig for mange eldre, spesielt i distriktene, og det er mye stress og bekymringer for en del eldre med det systemet som har vært, sier eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug.

Trafikksikkerheten er godt ivaretatt

Endringene skjer på bakgrunn av en rapport levert av Vegdirektoratet og helsedirektoratet.

I rapporten anbefaler de å heve aldersgrensen for helseattesten til 80 år.

Fram til nå har man etter fylte 75 år måttet gjennomgå helseundersøkelse hos lege. Hvis du da oppfylte helsekravene, ga legen deg en helseattest med gyldighet inntil 3 år. Etter fylte 78 år fikk du helseattest med varighet inntil 2 år.

Dale sier at Vegdirektoratet og helsedirektoratet har påpekt at bilførere over 75 år har fått betydelig redusert ulykkesrisiko.

- Gjennom endringene vi nå innfører vil de eldre få en enklere hverdag, samtidig som trafikksikkerheten er godt ivaretatt, sier Dale.

Friske eldre skal slippe kognitive tester

I tillegg skal friske eldre nå slippe å ta kognitive tester dersom det ikke er behov for det.

– Vi ønsker også at de eldre skal slippe å ta mange unødvendige tester. Derfor har vi gitt Helsedirektoratet i oppdrag å informere fastleger og fylkesmenn om at kognitive tester kun skal benyttes ved mistanke om kognitiv svikt, sier Listhaug.

Etterlyser bedre rutiner

Medisinsk leder Ronald Skjeie ved Volvat medisinske senter i Bergen, uttalte til Dinside i 2017 at han tror det er mange som fortsatt har førerkort som ikke burde kjøre.

Han mente leger i mindre byer kan ha lettere for å godkjenne helseattesten, selv om pasienten ikke burde sitte bak rattet.

- Jeg tror det har lettere for å skje i utkantstrøk hvor pasienten og legen kanskje har bygget opp et slags forhold opp gjennom årene. Pasienten lover å kun kjøre lokalt, selv om det ikke finnes noen ekstra trygghet eller mulighet for å kontrollere det, og at legen dermed kan tøye grensene litt for å bedre hverdagen til pasienten, uttalte han den gang til Dinside.

Skjeie har vært lege i over 30 år, og fortalte at han har snakket med flere som mener det burde vært bedre rutiner når det kommer til de over 75 år, og helsesjekken de må gjennom for å beholde førerkortet.

Den medisinske lederen mener det er vanskelig å vite hvordan en person oppfører seg og har det i det daglige, utenom legeattesten som blir gjennomført fra fylte 75 år, som kun varer i 20 minutter.

- En obligatorisk kjøretime kunne vært et alternativ, mente Skjeie.

Helsen kan endre seg raskt

Petra Turet Olsen er fylkeslege i Oslo og Akershus, og fortalte også til Dinside i 2017 at selv om en er inne årlig for en undersøkelse, kan en persons helse fort endre seg uten at dette nødvendigvis meldes til legen.

Det kan fort bli de pårørende som legger merke til helsetilstanden til den eldre, og det kan by på en vanskelig samtale innad i familien.

- Med mindre du selv tar steget og eventuelt tipser politiet i håp om at de har ressurser til å observere personen, fortalte fylkeslegen.

Norge har et lovverk som beskytter privatindividet så godt det lar seg gjøre, noe som vil si at så lenge denne personen regnes som samtykkekompetent, kan man ikke tvinge noen andre til å gå til legen.

- Det blir derfor familien eller pårørende som blir ansvarlige for å eventuelt ta dette ansvaret, sa Petra Turet Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer