Aldri før har så mange søkt

Rekordmange ønsket å handle på kreditt.

KREDITT: Flere enn noen gang tidligere søker om å handle på kreditt, ifølge statistikk fra Expedian. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB.
KREDITT: Flere enn noen gang tidligere søker om å handle på kreditt, ifølge statistikk fra Expedian. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB. Vis mer
Publisert

Forrige uke gikk årets store handledag av stabelen. Nemlig black friday, som de senere årene er blitt utvidet til black week med ukelange tilbud i en rekke butikker og kjeder.

Nordmenn har i flere år nærmest gått mann av huse for å sikre seg noen skikkelige kupp på alt fra teknologiprodukter til servise, og tross coronapandemien er 2020 intet unntak.

Høy økning

Blant annet rapporterer Nest, leverandør av betalingstjenester, en massiv økning i betalinger forrige uke. Men ikke på black friday – da sank antall transaksjoner stort.

– Det er ingen tvil om at Black Friday er blitt til Black Week, sier handelsanalytiker i Nets, Ardalan Fadai, i en pressemelding.

Og legger til:

– Årets Black Friday gikk mye roligere for seg enn i fjor, men det var fortsatt den dagen vi handlet mest. Tallene forøvrig viser at handelen har begynt å spre seg over flere dager, i takt med at stadig flere nettbutikker har innført Black Week. Nordmenn jaktet på gode tilbud hele uken, så det er slutt på å sitte oppe og netthandle hele black friday-natten.

Flere vil betale på kreditt

Samtidig melder analyseselskapet Experian at antall søknader om for å handle på kreditt under årets store handledag, steg i været.

På black friday ble det registrert en økning på 121 prosent sammenliknet med vanlige handledager, men ser man på økningen fra black friday i 2019, var ikke økningen stor.

Under black friday i 2020 var det 7 prosent flere enn tilsvarende dag i 2019 som søkte om å handle på kreditt.

– Selv om mange er rammet av oppsigelser og permitteringer er det også mange som faktisk har større kjøpekraft da det er mindre å bruke penger på enn normalt som følge av pandemien. Økningen på syv prosent er derfor lavere enn forventet. Fra 2018 til 2019 så vi en økning på hele 20 prosent. Men uansett er det ny rekord, sier Per Ivar Kristiansen, salgsdirektør i Experian, i en pressemelding.

Ifølge Experian er det personer mellom 35 og 50 år som er de mest ivrige handlerne under den store handledagen, og denne gruppen handlet for 65 prosent mer enn gjennomsnittet på kreditt, deretter følger gruppen på 18–35 år som lå 34 prosent over snittet.

Smart kredittkortbruk

Det du handler til jul, betaler du gjerne med kredittkort, og det er slett ikke alltid en dum idé:

  • De fleste eksperter anbefaler å bruke kredittkort, spesielt når du handler på nett, fordi du da får ekstra beskyttelse gjennom finansavtaleloven, særlig fra bestemmelsen om at kredittyter har det samme ansvaret som selgeren når det betales med kredittkort.
  • Hvis det er feil og mangler på varer og tjenester du har kjøpt på kreditt, og selger ikke evner å ordne opp, kan du rette kravet til kredittyter, som stort sett er banken din, ifølge Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer