– Aldri lån bort BankID!

Selv partnere og din egne barn kan finne på å misbruke din digitale underskrift.

DÅRLIG IDÉ: Ingen andre enn deg skal bruke din BankID. Ikke engang din partner, eget barn eller foreldre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DÅRLIG IDÉ: Ingen andre enn deg skal bruke din BankID. Ikke engang din partner, eget barn eller foreldre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Gidder du å betale regningen for meg? Kodebrikken ligger i skuffen."

"Bare gå inn på nettbanken min og overfør pengene! Sender deg passordet."

Slik utlån av BankID er etter alt å dømme ikke helt uvanlig i nære relasjoner, men det burde de ikke være, synes Bankenes Standardiseringskontor (BSK). De utvikler blant annet bankenes sikkerhetskrav til BankID.

Les også: Norske bankapper er usikre, mener ekspert

– Vi er bekymret for at folk flest ikke helt har forstått forskjellen mellom kodebrikker og en digital signatur, sier fagsjef for IT-sikkerhet Lise Arneberg i BSK til DinSide.

– Jeg er nemlig ikke sikker på at alle helt forstår den fulle bruken av BankID.

Falsk underskrift

Det er nå nesten tre millioner BankID-brukere i Norge, og i skrivende stund gjennomfører 14 transaksjoner hvert eneste sekund.

Kan det bli ditt ansvar?

 • Om du opptrer "grovt uaktsom" åpner finansavtaleloven for at du må erstatte noe av beløpet selv, om for eksempel bankkontoen din misbrukes.
 • Men er det grovt uaktsomt å ha lånt bort BankID til for eksempel en ektefelle?
 • "Å oppgi passord til andre i familien får helt klart konsekvenser" skriver advokat Gunnar Harstad i hovedorganisasjonen Finans Norge til DinSide.
 • "Det vil normalt måtte karakteriseres som grov uaktsomhet å gi BankID-passordet til ektefellen, samtidig som BankID-brikken ligger hjemme på skrivebordet.

 • Det disse menneskene i realiteten gjør, er å bruke BankID som en digital signatur. Å for eksempel overføre penger med BankID er det samme som å underskrive et dokument som sier at du vil overføre så og så mye dit og dit. Slik vi gjorde i gamle dager.

  Å låne bort kodebrikken og passordet ditt til andre, og la dem utføre tjenester i ditt navn, bør derfor betraktes som forfalskning av underskrift, synes Arneberg.

  – Du bryter i alle fall kundeavtalen du har med banken. Der står det helt klart at BankID aldri skal lånes bort, forteller hun.

  – Da blir det også et spørsmål om hvem som er ansvarlig ved eventuelle tap.

  Slik blir din nye Java-frie BankID-hverdag

  FAKTISK PROBLEM: Det finnes lite oversikt over nøyaktig hvor stort problem misbruk av BankID er. Men blant annet denne dommen fra Sør-Trøndelag tingrett viser at det faktisk skjer.
  FAKTISK PROBLEM: Det finnes lite oversikt over nøyaktig hvor stort problem misbruk av BankID er. Men blant annet denne dommen fra Sør-Trøndelag tingrett viser at det faktisk skjer. Vis mer


  Kan bli ID-tyveri

  Å låne bort BankID-en til naboen vil for de fleste være uaktuelt. Men til bestevennen, partneren, barnet ditt eller andre som står deg nært må vel være greit?

  – Nei, mener Arneberg.

  Problemet oppstår når den som har lånt BankID-en tidligere "låner" den igjen, uten ditt samtykke. Husker de passordet og har tilgang på kodebrikken, risikerer du uønskede personer i din egen nettbank, eller ulike former for ID-tyveri.

  Uten sammenlikning forøvrig, er det med ID-tyverier som med vold: Det skjer ofte i nære relasjoner. Og det finnes knapt grenser for hva man kan få til om du har tilgang på andres BankID.

  Eksempler på misbruk

  I 2011 behandlet Sør-Trøndelag tingrett en sak hvor en samboer hadde stiftet gjeld i partnerens navn, uten at han visste om det. Dette hadde blitt gjort ved å tyvlåne kodebrikken sammen med partnerens e-post-passord, som viste seg å være det samme som han brukte hos BankID. Banken mente mannen hadde seg selv å skylde på, mens tingretten ga mannen medhold.

  Har du lånt bort din BankID noen gang?

  (Avsluttet)
  Nei(77%) 827
  Ja (23%) 254
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  I år hadde Finansklagenemnda en sak hvor en sønn hadde bestilt BankID i farens navn. Med denne skaffet sønnen seg så et kredittkort i farens navn. Nemnda følte ikke de hadde kompetanse til å behandle saken.

  Poenget er at misbruk av BankID er en reell fare. Uansett om det er samboeren, sønnen eller naboen som får tak i den.

  Enkle steg for å sikre deg mot de usikre nettbank-appene

  Dette er løsningene

  BYTT PASSORD: Bruker du samme passord på BankID som på e-posten, eller tror noen kjenner passordet ditt, bør det endres her når du logger inn med BankID. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  BYTT PASSORD: Bruker du samme passord på BankID som på e-posten, eller tror noen kjenner passordet ditt, bør det endres her når du logger inn med BankID. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

  • For å unngå misbruk er tips nummer én å aldri låne bort BankID-en din, så passordet ditt aldri kommer på avveie.

  • Vil du ha felles økonomi med noen er løsningen å gi hverandre tilgang på hverandres bankkontoer, eller stifte nye felleskontoer. Hør med din bank om nøyaktig hvordan dette løses.
  • Vet du at noen kjenner passordet ditt, synes Arneberg du bør bytte det så raskt som mulig. Det gjør du i BankID sin innlogging, for eksempel på nettbanken, ved å trykke "Endre passord" i stedet for å logge deg rett inn.
  • Som dommen fra Sør-Trøndelag viser er det en dårlig idé å ha samme passord på BankID som på andre tjenester du bruker. BankID skal være den høyeste form for identifisering, og passordet fortjener derfor også din høyeste omtanke.
  Slik kan du enkelt ha unike passord på alle tjenester

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer