Aldri mer kreft i livmorhalsen

Snart kommer vaksinen mot kreft i livmorhalsen som er 100 prosent effektiv.

Publisert
Sist oppdatert

En forsøksvaksine mot et vanlig seksuelt overførbart virus som får skylden for nesten alle forekomster av kreft i livmorhalsen er bevist 100 prosent effektivt, skriver New England Journal of Medicine.

Etter brystkreft dreper kreft i livmorhalsen flere kvinner enn noen annen kreft hvert år, og den er spesielt utbredt i utviklingsland.

Vaksinen virker ved å påvirke kroppens immunsystem til å angripe et de menneskelige papillomavirusene, eller HPV. Det er mer enn 80 forskjellige virus av denne typen som forårsaker kreft i livmorhalsen, og flere andre former av kreft i kjønnsorganene.

Selskapet som har utviklet vaksinen i samarbeid med Merck Research Laboratories i Pennsylvania, sier at flere studier må gjøres før vaksinen kan bli allment tilgjengelig.

Vaksinen hjelper ikke kvinner som allerede er seksuelt aktive. Den skal gis til jenter som ennå ikke har debutert seksuelt.

- Så en hel seksuelt aktiv generasjon kommer ikke til å få noe hjelp, sier kreftforsker Anne Szarewski til BBC.

Hun synes likevel resultatene er svært bra, og understreker at vaksinen har vært ettertraktet lenge, selv om den ikke kan hjelpe alle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer