Aldri mer kvikksølv

Nå kommer trolig forbudet mot kvikksølv, etter FN-toppmøte denne uken.

Kvikksølv fra amalgam er mistenkt som årsak til alvorlige helseskader. Foto: Colourbox.com
Kvikksølv fra amalgam er mistenkt som årsak til alvorlige helseskader. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvikksølv er et av de farligste tungmetallene vi har, og er en omdiskutert miljøgift .

En kjent sak er at store deler av befolkningen har fått kvikksølv innsatt i munnhulen med amalgam, og at dette trolig har gitt store helsekonsekvenser.

Og for noen år siden viste Brennpunkt hvor helseskadelig virkning kvikksølv har, både for yrkeseksponerte og deres barn.

Et skjult helseproblem?

På et FN-toppmøte i Nairobi denne uken, går det nå mot en internasjonal bindende avtale om avskaffelse av kvikksølv.

Over 140 nasjoner deltar i det 25. årsmøtet i FNs miljøprogram UNEP, for å diskutere jordens miljøstatus.

Her er det store forventninger om at en bindende internasjonal avtale om avskaffelse av kvikksølv vil finne sted, ifølge Forum for utvikling og miljø (ForUM). ForUM er et nettverk av over 50 frivillige norske miljø-, utviklings- og fredsorganisasjoner.

- Dette vil ha stor betydning for liv og helse til millioner av mennesker, også i Norge, sier Øyvind Dahl, rådgiver i ForUM, som deltar på toppmøtet denne uken.

Dette er en veldig god nyhet!


Obama fører an
Man har lenge prøvd å få nok støtte til å inngå en bindende internasjonal avtale om avskaffelsen av kvikksølv, men viktige land som USA, Canada, India og Kina har ikke villet være med på dette.

Men nå kan det hende at president Barrack Obama baner vei.

- Det er den nye amerikanske administrasjon som nå gjør dette mulig. Den totale snuoperasjonen fra Washington har gjort det politisk umulig for motstandere av en slik avtale å bli stående alene igjen som miljøsinker. Nå tyder mye på at den nyvalgte presidenten ønsker å endre denne grunnleggende motstanden, forteller Dahl.

Et vedtak om å lage en ny internasjonal konvensjon om kvikksølv er ventet på årsmøtet denne uken. Norge, som hvert år mottar store mengder kvikksølv gjennom langtransportert forurensing, tok initiativ til en slik avtale allerede i 2002.

Kvikksølv er svært farlig og slippes ut både i luft og vann gjennom industriell produksjon, forbrenning av kull til avfallsdeponering og energiformål. Giften tas opp i næringskjeden i stadig større grad, da både fisk, fugl og pattedyr tar det opp, ifølge Forum for utvikling og miljø.

Kvikksølv i termometre er godt kjent i Norge Foto: colourbox.com
Kvikksølv i termometre er godt kjent i Norge Foto: colourbox.com Vis mer


Enorme skadevirkninger
Skadevirkningene har man vært klar over i flere tiår. De mest alvorlige er skader på nervesystemet, nyreskader og kontaktallergi. Høye kvikksølvnivåer i morens blod kan dessuten gi fosterskader, ifølge Statens forurensningstilsyn.

Les også: Frykter miljøskader hos gravide

Kvikksølv i termometre er godt kjent i Norge. Men kvikksølv brukes også i andre produkter og prosesser, og det er spesielt dette motstanderne blant annet legger vekt når de argumenterer for en utfasing.

Ler mer: Studie viser at det ikke er noen risiko forbundet med amalgam i barns tenner.

Ikke nok med nasjonale tiltak
I de fleste industriland har man kommet langt gjennom nasjonale tiltak og frivillighet. Norge har nylig vedtatt et forbud, men siden utslippene er grenseoverskridende, er nasjonale tiltak i liten grad effektive.

USA har imidlertid stilt seg kritisk til å inngå en bindende avtale tidligere, blant annet fordi de har fryktet at det kan svekke prosesser som utvikler nasjonalt amerikansk lovverk.

Men med den amerikanske snuoperasjonen, i tillegg til mindre skepsis mot en slik avtale etter at temaet har vært drøftet i flere internasjonale fora, gjør at flertallet støtter en avtale. For nå er de helt sentrale aktørene også om bord.

- Vedtaket vil starte en forhandlingsprosess med mållinje i 2013, og dette betyr at utslippene av en av de farligste miljøgiftene gradvis skal reduseres og fases ut over hele verden, forklarer Dahl.

- Stråelende nyhet
Informasjonsrådgiver i Framtiden i våre hender, Steinar Lem, er svært positiv til nyheten:

- Dette er en veldig god nyhet, en god nyhet for mennesker som kommer i kontakt med kvikksølv gjennom jobb eller uhell og lekkasjer, og ikke minst for fattigfolk i mange u-land som har fått helsa og livsmiljøet alvorlig skadet av kvikksølv i elvene, for eksempel fra gruvedrift, sier han til DinSide Helse.

- Mange av oss som går rundt med kvikksølvlager i tennene synes nok også at dette er et fortjent spark til den gamle skolen av tannleger, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer