Inkasso

– Aldri sett så mange inkassosaker

Forbrukerrådet påpeker ubalanse mellom forbrukervern og kreditorvern innen inkasso.

EKSPLOSIV VEKST: Det fryktes inkassoeksplosjon på nyåret. Foto: NTB
EKSPLOSIV VEKST: Det fryktes inkassoeksplosjon på nyåret. Foto: NTB Vis mer
Publisert

– Jeg har jobbet med inkasso i nesten 20 år og det har aldri vært så høy inkassogjeld som nå. I tillegg har det heller aldri vært så mange inkassosaker som de siste to til tre årene, sier daglig leder Geir Grindland i Inkassopartner til DinSide.

Christine Spersrud Haug, bransjeleder i Virke Inkasso, bekrefter at gjelda er rekordhøy nå, sammenlignet med de siste tjue årene, blant annet på grunn av økte muligheter for kjøp av varer og tjenester på kreditt.

Ser vi på Finanstilsynets statistikk, var det i første halvår av 2010 i underkant av 3,5 millioner inkassosaker under utførelse, mens det i første halvår av 2021 er nesten 6,3 millioner inkassosaker.

– Når det gjelder inkassostatistikken, viser tendensen over årene stort sett alltid økning i antall saker - med unntak av under pandemien, der antallet saker faktisk har falt. Det melder de største aktørene hos oss, som har rundt 80 prosent av markedet, sier Haug i Virke Inkasso til DinSide.

Haug påpeker at mange har brukt pandemien på å betale gammel gjeld, og at det ikke har vært de samme mulighetene for forbruk når samfunnet har vært nedstengt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.