- Aldri vært mer usikker

Bankene har sittet på gjerdet. Det kan føre til ny renteheving på onsdag.

BANK I TVIL? Norges Banks hovedstyre har hatt enklere oppgaver enn foran onsdagens rentebeslutning. Foto: Norges Bank
BANK I TVIL? Norges Banks hovedstyre har hatt enklere oppgaver enn foran onsdagens rentebeslutning. Foto: Norges Bank Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at Norges Bank besluttet å heve renten i oktober, har noen banker satt opp renten, mens andre storbanker har avventet situasjonen. Dermed kan Norges Bank bli nødt til å sette opp renten mer kommende onsdag.

En av årsakene til at Norges Bank satte opp renten på forrige rentemøtet, var sterkere vekst i husholdningenes etterspørsel enn tidligere antatt.

- Boliglånsrentene har i snitt ikke økt like mye som Norges Banks styringsrente siden forrige rentemøte, noe som kan være et argument for renteøkning fra Norges Bank på onsdag, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securites, til DinSide.

At forrige renteheving bare til en viss grad er veltet over på boliglånsrentene, kan gjøre at Norges Bank heller mot å sette opp styringsrenten mer allerede nå.

Hva var renten i 2004? Gjett - og se selv!

Tror Norges Bank er usikre

Wilhelmsen tror imidlertid Norges Banks hovedstyre er usikre på om rentehevingen skal komme nå eller på neste rentemøte den 3. februar.

- Det vil overraske meg om hovedstyret er helt sikre i sitt svar. Personlig har jeg aldri vært mer usikker før en rentebeslutning enn nå. I Norges Banks prognose ligger det inne at det skal komme en renteøkning nå eller på neste møte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer