Alene med akutt hjertetrøbbel:

Du har gjort leksen din når det gjelder livreddende førstehjelp på andre. Men hva hvis ulykken rammer deg når du er alene?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg at klokken er fem og du står på kjøkkenet og lager middag. Du er alene og føler deg sliten, stresset og frustrert etter en lang dag. Plutselig kjenner du en sterk smerte i brystet. Smerten begynner å stråle ut i venstre armen. Hva gjør du?

Du har kanskje lært om livredning, og vet hva du skal gjøre hvis du kommer først til et ulykkessted, hvis barnet ditt setter fast en pølsebit i halsen eller hvis du må gi hjerte- og lungeredning.

Men dette gjelder jo andre. Hvordan redder du ditt eget liv, når du er alene og en av blodårene som forsyner hjertemuskelen med blod går tett?

Førstehjelp gjøres ofte feil

Ring legevakten!Nasjonalforeningens Hjertelinje og overlege Bjørn Bendz ved Hjertemedisinsk avdeling ved Rikshospitalet har en klar oppfordring når infarktet rammer:

- Du ringer legevakten eller 1 1 3 og forteller hvem du er, hvor du er og hva som plager deg. Dersom du i tillegg har aspirin for hånden tar du en slik tablett. Du skal ikke sette seg i bil og kjøre selv, sier Bendz.

Han legger til at mens noen besvimer med en gang, er det andre som aldri gjør det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer