Alenemødre er spioner

Er du en av landets cirka 180 000 bidragsmottagere? Da bør du vite at det er opp til deg selv å sørge for at den som betaler barnebidraget faktisk betaler det han eller hun skal.

Publisert

Det offentlige har forsøkt å lage et bidragssystem som er rettferdig og minst mulig konfliktskapende. I Norge er derfor bidragsreglene ganske enkle, - spesielt i de tilfeller der bidragsbetaler er vanlig lønnsmottager.

Den bidragspliktige skal betale en fast prosentsats av brutto lønn i forhold til antall barn. Ett barn gir 11 prosent av totale inntekt, to barn 18 prosent og tre barn 24 prosent. (For de fullstendige reglene kan du se på kapittelet om barnebidrag i barneloven eller henvende deg til ditt lokale trygdekontor.)

Søknad til trygdekontoret

Har du mistanke om at bidraget er for lavt i forhold til bidragspliktiges inntekt må du fylle ut et skjema kalt "Søknad om endring av barnebidrag". Dette får du på ditt lokale trygdekontor.

Med hjemmel i barneloven kan trygdekontoret innhente opplysninger om bidragspliktiges inntekt fra den bidragspliktige. Skulle han eller hun nekte å gi fra seg disse opplysningene går henvendelsen direkte til arbeidsgiver eller lignigskontor.Det siste kan medføre et "etterslep" vedrørende bidragspliktiges lønn på omlag ett år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer