Alge fjerner plakk og tannsten

En svensk tannlege har oppdaget en alge som forebygger og fjerner plakk og tannsten.

Publisert
Sist oppdatert

Plakk er bakterier og matrester som blandes med spytt og fester seg på tennene. Det aller meste går bort med tannpuss, men oftest blir det litt rester igjen som forkalkes og blir til tannsten etter en stund. Dette må skrapes vekk av tannlegen.

Men en oppdagelse den svenske tannlegen Sune Wikner har gjort kan føre til at man slipper dette. Han har utviklet en tablett med et algeekstrakt som hindrer tannsten og plakk i å feste seg på tennene.

Det er gjort flere studier på algen som viser hvordan den virker.

Den første gjorde Wikner selv - en placebokontrollert studie med 143 pasienter som var sterkt plaget av tannsten. Pasientene fikk enten et kosttilskudd med algeekstraktet SW1313, som selges i helsekostbutikker som Prosan Plaque Off, eller placebo (juksetablett). De som fikk algetabletten fikk en redukjon av tannsten og plakk på 80 prosent.

Da en ny lignende studie med 30 pasienter bekreftet resultatene, ble professor Jan Bergström ved det anerkjente Karolinska Institutet i Stockholm interessert i algeekstraktet. Han satte i gang en dobbelblind studie med 105 deltagere over åtte uker våren 2002.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer