Alkohol bra mot leddgikt?

Ny forskning antyder en sammenheng mellom alkoholkonsum og redusert risiko for leddgikt.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å drikke tre eller flere alkoholenheter per uke kan redusere risikoen for å utvikle leddgikt, antyder en ny svensk studie.

Den viser at jo høyere inntaket er, jo mindre blir risikoen for å utvikle leddgikt. Men forskerne understreker at de ikke ønsker å oppfordre til overdreven alkoholbruk. Funnene ble presentert på den internasjonale revmatologiongressen EULAR i Barcelona i helgen.

Les også: - Barneleddgikt må behandles tidlig:

Advarer mot helseproblemer

- I forhold til leddgikt kan alkoholkonsum være bra. Men i en større sammenheng kan det gi sosiale konsekvenser og andre helseproblemer inkludert leverskade, sier forsker Henrik Kallberg, doktorgradsstudent ved Karolinska Institutet i Stockholm, til nettstedet WebMd.

Hvorfor alkohol ser ut til å kunne virke beskyttende er ukjent, men Kallberg sier at det kan være ved å redusere betennelse.

1.400 mennesker med leddgikt 1.700 uten har deltatt i studien. Deltakerne, som er mellom 18-70 år svarte på et spørreskjema om livsstilsfaktorer, deriblant alkoholkonsum og røykevaner. I begge grupper undersøkte forskerne også en blodprøve av DNA-materiale. Denne kan gi en pekepinn på risikoen for å utvikle leddgikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer