Alkohol for alle penga

Er du klar over hvor mye du betaler i avgift hver gang du tar en munnfull av rødvinsglasset eller drinken din? Kanskje det hadde vært best å ikke vite?

Publisert

Avgifter på alkohol er dels innført for å gi staten inntekter, og dels har de en helsemessig begrunnelse fordi alkohol er et produkt som staten ønsker å redusere forbruket av.

I år 2000 skal avgifter relatert til alkohol gi staten om lag 8,5 milliarder kroner i inntekt. Inntekten forutsetter naturligvis at du og jeg gjør jobben vår: Løfter glasset og skåler!

Rødvin til 17 kroner

En flaske rødvin som den franske vinbonden skal ha 17 kroner for, betaler du 75 kroner for. 340 prosent blir det altså lagt på prisen, før du kan trampe ut fra Vinmonopolet med posen full.

Vodka til 29 kroner

Vodkaflasken koster 293 kroner før flasken har gått over disken på polet. Prisen fra leverandøren var i utgangspunktet 29 kroner. Dette tilsvarer en 10 dobling av prisen.

Sterkøl til 4 kroner

Sterkøl har en grunnpris som er i underkanten av fire kroner. Etter skatter og avgifter er prisen hele 18,50 kroner. 360 prosent har altså blitt lagt til.

Klikk på lenken øverst til høyre for å sjekke hvilke priselementer norsk alkohol består av.

Dejligt i Danmark

Hva betaler så de mest privilegerte av våre skandinaviske naboer? Det er mange grunner til at det er deilig å være norsk i Danmark. En av dem er det hyggelige avgiftsnivået.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer