Alkohol holder hjernen frisk

Moderate mengder kan beskytte mot demens.

Skål for en frisk hjerne! Foto: colourbox.com
Skål for en frisk hjerne! Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Én eller to enheter alkohol om dagen kan forebygge Alzheimers hos eldre, ifølge en studie som nylig ble presentert på The Alzheimer’s Association internasjonale konferanse i Wien. Men for mye alkohol kan føre til det stikk motsatte - altså demens.

Ingen fordeler hos kognitivt svekkede

Personer over 75 år som drikker moderate mengder med alkohol, har 40 prosent mindre sjanse for å utvikle demens i løpet av seks år enn avholdsmennesker, ifølge studien. Men – hos personer som allerede har noe svekket helsetilstand, ser ikke alkohol ut til å ha noen fordeler. Tvert i mot kan det muligens gjøre skade.

Les også: 11 veier til ungdom

- Vi er glade for å se at de fordelaktige effektene av moderat alkoholinntak hos middelaldrende mennesker også gjelder for de over 75 år, sier førsteforfatter dr. Kaycee M. Sink fra Wake Forest University School of Medicine i Winston-Salem i North Carolina til Reuters Health.

Ifølge Sink er den nye studien en av de største og lengste studiene av eldre mennesker som undersøker nettopp dette. Deltakerne er eldre enn de fleste som er blitt studert før, og forskerne så på effekten av alkoholinntak blant både funksjonsfriske mennesker og de som allerede hadde en svekket helsetilstand.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer