Alkohol i genene

Ble det mange små glass i julen? Mange sliter med å kutte ned på alkoholen etter en lang julefeiring. Da kan genene komme til unnsetning.

Publisert
Sist oppdatert

Avhengighet til alkohol er ingen enkel diagnose. Det er heller ikke lett å kutte ned på misbruket.

Årsaken er at hjernen blir vant til rusmidlene og reagerer med abstinenser når flasken er tom. Men ny forskning kan gjøre det lettere å kutte ned på alkoholen.

Berusede musAmerikanske forskere har undersøkt hva som skjer i en hjerne som er avhengig av alkohol. De mener et bestemt gen kan være ansvarlig for de ubehagelige abstinensene når alkoholen tar slutt.

Lang tids alkoholmisbruk fører til at hjernen utvikler flere reseptorer for å kunne kommunisere gjennom alkoholtåka. Reseptorene dannes av et enzym som produseres av genet "tPA".

- Avvenning fra alkohol er så ubehagelig fordi når effekten av alkoholen forsvinner, har du fortsatt flere reseptorer i hjernen. De fører til økt sensitivitet og en over-aktivitet i hjernen som kalles "ethanol withdrawal symptome", forklarer forskeren Sid Strickland ved Rockefeller University i rapporten som er publisert i siste utgave av fagmagasinet Proceedings of the National Academy of Science.

- Vår tanke er at en person som vil kutte ut alkoholen bør redusere påvirkningen av dette genet. Da vil det oppstå færre slike abstinenser som skyldes disse reseptorene, skriver forskerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer