Alkohol knytter sterkere bånd

Vennskap er viktig, og her kan alkohol spille en rolle. Den kan forsterke vennskapet mellom venner.

- Det er tydelig at alkohol ikke bare oppfattes som et sosialt lim, men også som en måte å oppnå sterkere og mer intime vennskap, sier forskerne. Foto: Colourbox.com
- Det er tydelig at alkohol ikke bare oppfattes som et sosialt lim, men også som en måte å oppnå sterkere og mer intime vennskap, sier forskerne. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alkohol har en avslappende og oppmuntrende effekt på de fleste mennesker. Nå viser ny forskning at å drikke alkohol ute får det sosiale samværet til å fungere bedre.

Vennskap blir med andre ord forsterket gjennom alkoholen.

- Å drikke seg full sammen fører til sterkere sosiale bånd og et mer fortrolig forhold mellom venner. Slik begrunner unge voksne sin bruk av alkohol på skjenkesteder i Oslo, melder nettsidene til Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) og viser til en studie av SIRUS-forskerne Ingeborg Lund og Janne Scheffels.

Det er ingen tvil om at alkohol har en stor betydning i de unge voksnes sosiale liv.

Vet du dette om alkohol? Ta testen her!

Les også:
Må drikke for å ha det gøy
12 myter om bakrus

Sosialt lim

- Det er tydelig at alkohol ikke bare oppfattes som et sosialt lim, men også som en måte å oppnå sterkere og mer intime vennskap, sier Lund ifølge nettsidene.

Forskerne har intervjuet 13 personer i alderen 25-35 år. Ni av disse skrev i tillegg dagbok om ulike drikkesituasjoner. Studieperioden varte i to måneder.

Et av hovedfunnene er at en den vanligste begrunnelsen for å gå ut på skjenkesteder, er for å være sammen med og snakke med venner.

Unn deg en utepils

Bli kjent bak fasaden

Alkoholen ble ofte framstilt som et redskap for å få det sosiale samværet til å fungere bedre.

- En sentral fortelling om den sosiale betydningen av alkoholbruk handlet om hvordan det å drikke seg full gjør folk mer ekte og autentiske. Man får muligheten til å se de andre slik de er bak fasaden og uten disse felles drikkesituasjonene ville man i følge de unge kjenne vennene sine dårligere, sier Lund.

I tillegg har SIRUS-forskerne analyster avisartikler og skjenkepolitikk fra årene 1987, 1997 og 2007. De fant at omfanget av artikler som var relevante for studien deres økte i omfang i løpet av disse årene. Og det var særlig en økning av debattartikler med fokus på alkoholkontroll og skjenkepolitikk.

Vil skremme deg fra flaska!

Flere skjenkesteder

– Dette gjenspeiler den sterke økningen av skjenkesteder i Norge, men også at det har blitt flere problemer knyttet til fyll. Fokuset på konsumentrettigheter har også økt i løpet av disse tjue årene, sier Janne Scheffels.

Studiens konklusjon er at funnene reflekterer det som foregår ellers i samfunnet:

- Når det stadig oftere foreslås å løse problemer knyttet til skjenkesteder og alkoholbruk med tiltak rettet mot individer, i stedet for mot strukturelle og kollektive forhold, kan dette forstås i sammenheng med en generell utvikling i samfunnet hvor individets frihet og ansvar tillegges stadig større vekt, melder nettsidene.

Studien til SIRUS-forskerne er en del av en bok om uteliv og drikkekultur blant unge voksne i de nordiske landene. Her presenteres også forskernes analyse av avisartiklene og skjenkepolitikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer