Alkohol øker kreftfaren

Alle vet at røyk og overdreven soling kan føre til kreft. Men alkohol kan være like farlig.

Publisert
Sist oppdatert

Et høyt alkoholforbruk øker faren for å utvikle flere typer kreft, slår en fransk rapport fast. Og dersom du i tillegg røyker, er sjansen for å utvikle sykdommen seks ganger så stor. Kreft i munnhule, strupe og spiserør kan være forårsaket av dårlige vaner.

- At alkoholholdige drikker er kreftfremkallende er anerkjent, sier professor Tore Sanner ved Institutt for kreftforskning, Radiumhospitalet til Mozon.

Han viser til at daglig inntak av alkohol hos kvinner kan føre til brystkreft, og anbefaler spesielt kvinner i risikogruppen om å være forsiktige. Kvinner som har brystkreft i nær familie, spesielt hvis sykdommen har rammet mor, søster eller tante før overgangsalderen, bør ikke drikke alkohol daglig, ifølge Sanner.

Siden femtitallet har det vært en stor økning av antall krefttilfeller i Norge.

LES MER: Stadig flere får kreft

Drikk litt- Alkohol er en undervurdert årsak til kreft i store deler av verden, sier Dr. Paolo Boffetta ved International Agency for Research and Cancer (IARC) i Lyon, Frankrike til NBC.

Med kollega Mia Hashibe står han bak undersøkelsen som konkluderer med at jo høyere alkoholforbruket er, desto større er risikoen for å utvikle kreft. Ved siden av røyk og kroniske betennelser er alkohol en viktig årsak til flere typer kreft, mener forskerne. Likevel råder de folk til å drikke med måte fremfor totalavhold, på grunn av alkoholens forbyggende effekt på hjerte- og karsydommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer