Alkohol på timeplanen

Tusenvis av ungdommer i videregående skole får nå undervisning i rusforebygging og alkoholvaner. Skremslenes tid er forbi.

Publisert
Sist oppdatert

- Undersøkelser viser at skremsler om rusbruk har liten effekt. Det er faktisk bedre med faktabaserte tiltak der elevene oppmuntres til å sette egne grenser for sin alkoholbruk, sier psykolog Geir Vågen ved PP-tjenesten i Rogaland fylkeskommune.

Bjarte Bøe og psykolog Tore Børtveit i IGOR/Rogalandsforskning har sammen med Stiftelsen Bergensklinikkene og Bryggeriforeningen fått skoler over hele landet til å sette alkoholbruk på timeplanen de to siste årene. Tusenvis av ungdommer har deltatt i det skadeforebyggende programmet Fryspunkt.

- Ved flere skoler har rektorer, lærere og elever engasjert seg sterkt i dette arbeidet, sier Bjarte Bøe.

Ung og uerfarenFryspunkt er et web-basert undervisningsopplegg på fem økter og til sammen 10 skoletimer.

Rogaland fylkeskommune har anbefalt videregående skoler i fylket å benytte Fryspunkt sammen med andre undervisningsopplegg som legger vekt på egenaktivitet og avklarer misforståelser om alkohol.

- Debutalderen for alkoholbruk er rundt 15 år, og forbruket øker raskt i løpet av de tre neste årene. Når vi vet hvor uerfarne ungdommer er, forstår man at det kan oppstå problemer. Derfor fokuserer vi på de akutte skadene som kan oppstå som følge av høyt alkoholforbruk og liten erfaring, sier Bjarte Bøe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer