«All spam kommer fra Afrika, og bare idioter blir lurt!»

Fire myter om spam og phishing du ikke bør tro på.

MYSTISK: Spam, phishing, skadevare og datakriminelle tilhører en underverden, og det oppstår dermed mange myter og misforståelser.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MYSTISK: Spam, phishing, skadevare og datakriminelle tilhører en underverden, og det oppstår dermed mange myter og misforståelser. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spam, eller søppelpost på bedre norsk, betyr uønsket e-post som sendes ut i store mengder. Alt fra «uskyldig» spam som reklamerer for et produkt, til farlig spam for spredning av skadevare eller phishing-forsøk som vil lokke sensitiv informasjon som passord og bankkortnummer ut av deg.

Den «dårlige» spamen forsvinner i den maskinelle sjekken, altså spamfilteret ditt, mens de «beste» slipper gjennom, og må gjennomskues av deg.

- Dette må vi trene på. Vi må stoppe opp litt, og tenke: Er det noen som forsøker å friste oss? Eller skremme oss? Er det e-posten forteller egentlig sant? sier nestleder i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) Tone Hoddø Bakås til Dinside, og fortsetter:

- Om du blir i tvil, må du snakke med en kollega, gå til IT-avdelingen, søke på nettet eller gå til den påståtte kilden og spørre: Er dette sant?

Dinside har i mange år forsøkt å hjelpe nordmenn til å kjenne igjen farlig e-post, og i kommentarer fra lesere ser vi noen misforståelser om spam og phishing som går igjen. Her er fire påstander, satt opp mot harde fakta.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer