Alle kan få 2,57 prosent rente i 20 år

Husbanken gir gunstige vilkår til alle som bygger "nøkternt".

Nukleus fra Nordbohus er kanskje ikke det man forbinder med et Husbank-hus, men dette er nøkternt nok til å kvalifisere til det gunstige grunnlånet. Foto: Nordbohus
Nukleus fra Nordbohus er kanskje ikke det man forbinder med et Husbank-hus, men dette er nøkternt nok til å kvalifisere til det gunstige grunnlånet. Foto: Nordbohus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Husbanken forbindes kanskje først og fremst med lån til førstegangsetablerere og økonomisk vanskeligstilte, men det er nok mange som ikke er klar over at Husbanken også deler ut penger til langt flere enn de som trenger det aller mest:

Du kan faktisk få fastrentelån med 20 års bindingstid til 2,57 prosent fra Husbanken, uansett hvor mye du tjener.

Vidunderet som kan sikre deg en latterlig lav rente i 20 år kalles grunnlån. Her er det bare å lære seg reglene og smi mens jernet er varmt.

En gavepakke

Med en rente på 2,6 prosent koster det totalt 5.146.080 kroner å betale tilbake 4 millioner over 20 år med grunnlån. Tar vi utgangspunkt i renten DNB tilbyr for 10-års bindingstid (4,2 prosent) vil det samme lånet koste 5.931.120 kroner å betale tilbake.

Et forenklet regnestykke viser altså at en bolig til 4 millioner kroner vil bli om lag 800.000 kroner rimeligere over 20 år, om den er finansiert med grunnlån fremfor tradisjonelt banklån.

Hva er så egentlig et grunnlån? Jo, i følge Husbanken selv ytes grunnlån til "nøkterne boliger" som holder en særlig høy kvalitet knyttet til miljø og tilgjengelighet. Er du villig til å bygge en slik bolig? Da er du i så fall kvalifisert til en svært gunstig finansiering av boligdrømmen.

Regjeringen varslet tidligere i høst at de vil øke lånerammen for Husbanken med fem milliarder kroner. Det skyldes blant annet økende etterspørsel etter nettopp grunnlån.

Les også: Nå bør alle få lavere rente

Denne lekre boligen "sponser" staten med 800.000 kroner. Foto: Nordbohus
Denne lekre boligen "sponser" staten med 800.000 kroner. Foto: Nordbohus Vis mer


Spennende boliger

Det er også overraskende hvor innholdsrike og store boliger som tilfredsstiller Husbankens krav til nøkterne boliger. Nordbohus er blant aktørene som leverer en rekke hustyper som kan finansieres med grunnlån.

I dialog med Husbanken har Nordbohus gjort tilpasninger på 11 eneboliger i sin huskatalog. Tilpasningene sikrer at disse husene "prekvalifiserer" til de kravene Husbanken stiller. I tillegg er det fullt mulig å få husbankfinansiering gjennom å tilpasse andre modeller i huskatalogen.

Stian Moursund byr på flere hus som kvalifiserer til grunnlån.
Stian Moursund byr på flere hus som kvalifiserer til grunnlån. Vis mer


Les også: Norges mest flyt(t)bare enebolig

Kort om kravene

Markedssjef Stian Moursund i Nordbohus forklarer hvilke tilpasninger som er gjort med de 11 husmodellene for å bli prekvalifisert som Husbank-hus:

– Det er to områder hvor husbankfinansierte hus skal være enda bedre enn myndighetenes generelle krav. Det gjelder tiltak for energibesparelse og for bedre tilgjengelighet, forklarer Moursund.

  • Energibesparelse: Konkrete tiltak for å redusere varmetap må gjennomføres. Her nevnes mer isolasjon i yttervegger, tre-lags isolerglassvinduer, og bedre lufttetthet. Krav som er forholdsvis enkle å oppnå i følge Moursund.
  • Tilgjengelighet: Boligen skal tilfredsstille kravene til det man tidligere kalte for livsløpsstandard. Hus med flere etasjer må derfor ha minst ett soverom og ett bad i husets hovedplan. I tillegg skal det være trinnfri adkomst til hovedetasjen. Et krav som kan være vanskeligere å tilfredsstille avhengig av tomtens profil. Men her kan det søkes om fritak, opplyser Moursund.

Skal du bygge hus er det bare en ting å gjøre. Sjekk om du finner en hustype som kvalifiserer til Husbank-finansiering før du setter spaden i jorda.

Les også: Stopp energisluket med nye vinduer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer