Alle norske kjøretøyer skal ha ansvarsforsikring, dette er pålagt av myndighetene. Du får et trafikkforsikringsbevis som forteller at bilen din har denne forsikringen.
Men, selv om du kan kjøre i store deler av Europa uten trafikkforsikringsbevis, også kalt «Grønt kort», anbefaler forsikringsselskapet If at du har det med i hanskerommet likevel.
- Det viser seg at de fleste skadesituasjoner blir løst lettere når du kan vise fram Grønt kort. Flere norske sjåfører har nemlig fått bøter fordi de ikke kan bevise at bilen har en gyldig ansvarsforsikring, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i en pressemelding.

Derfor er den «smarte bilforsikringen» ganske dum
Slik får du Grønt kort
Har du et kjøretøy med norske skilt, må bilen være forsikret i et norsk forsikringsselskap, og som hovedregel vil de fleste norske forsikringsselskap begrense sin dekning til å gjelde kun i Europa, ifølge Norges Automobilforbund (Naf).
Grønt kort er altså et bevis med varighet på tre måneder som viser at du har ansvarsforsikring på bilen din. Du får tilsendt Grønt kort kostnadsfritt ved å henvende deg til forsikringsselskapet ditt før du reiser ut på bilferie.
Hos flere selskaper kan du enkelt bestille kortet på nett, mens hos andre må du ringe for å få kortet tilsendt. Leveringstiden kan variere noe fra selskap til selskap, men tar vanligvis fra tre til fire virkedager opp til én uke.
- Pass også på å ha med internasjonalt skademeldingsskjema i hanskerommet, legger Clemetz til.

Forstår ikke at folk våger
Gjelder i flere land i og utenfor Europa
Har du norsk bilforsikring, er ansvarsforsikringen gyldig i EØS og Sveits. I øvrige deler av Europa, og i Israel og Tyrkia, gjelder forsikringen på reiser av tre måneders varighet. Forsikringen må være betalt for hele perioden Grønt kort skal gjelde for, understreker If.
En rekke land utenfor EØS er også med i Grønt kort-samarbeidet, men disse landene krever fremvisning av Grønt kort for å tillate grensepassering. Straffen for ikke å ha med et grønt kort, er at du må kjøpe en «grenseforsikring» for det landet man kjører inn i, forsikringer som ofte er ganske kostbare.
Trafikkforsikringsforeningen har en nyttig oversikt som viser hvilke land som krever eller ikke kreves Grønt Kort, selv om også de anbefaler å ha med Grønt Kort til land i Sør-Europa til tross for at det ikke er påkrevd.
I EØS-området er det ikke kontroll ved grensen, men det kan kreves dokumentasjon ved trafikkuhell.
