- Aller siste sjanse til å betale

NRK-lisensen skal tvangsinnkreves. Betaler du ikke nå, risikerer du trekk i lønn.

UBETALTE REGNINGER: Mange nordmenn har fortsatt ikke betalt NRK-lisensen som forfalt i juli. Foto: Karoline Brubæk
UBETALTE REGNINGER: Mange nordmenn har fortsatt ikke betalt NRK-lisensen som forfalt i juli. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 31. juli i år gikk fristen ut for å betale det andre terminbeløpet på NRK-lisensen. Alle som har en fjernsynsmottaker er pliktig til å betale kringkastingsavgiften, men likevel er det nesten 100.000 som ikke har betalt det andre terminbeløpet.

Statens innkrevingssentral (SI) starter nå tvangsinnkrevingen av ubetalte NRK-lisenser for andre termin 2010.

Totalt skal 95.148 lisenser tvangsinnkreves. Dette utgjør et beløp på 221 millioner kroner, eller omtrent like mye som det skal ha kostet å arrangere Eurovision Song Contest i Norge i år.

Kan bli trukket i lønn

Personer som ikke har betalt lisensen, kan nå vente seg et varsel i posten.

- Vi har startet utsendingen av varsel om at NRK-lisensen nå vil tvangsinnkreves. Dette er aller siste sjanse til å betale, sier Hilde Seterdal, direktør for avdelingen for tvangsinnkreving på SI.

Velger du fortsatt å ikke betale lisensen, vil ikke Statens Innkrevingssentral la deg slippe unna.

- Da vil vi iverksetter tiltak som trekk i lønn, trygd eller andre ytelser for å få inn lisensen, sier Seterdal i en pressemelding.

LES OGSÅ: Disse regningene skal du ikke betale

Neste år må du betale mer

I forslaget til Statsbudsjett for neste år varsler regjeringen at de vil øke NRK-lisensen. Det betyr at du etter all sannsynlighet må ut med 2.478 kroner i året, inkludert merverdiavgift.

Dette er ingen dramatisk økning. Lisensavgiften stiger med 40 kroner (1,8 prosent), noe som er halvparten av det NRK selv skal ha ønsket.

I en pressemelding sier kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas at han langt fra er fornøyd med lisensøkningen, og at norske TV-sere vil lide som følge av dette.

- Vi kommer ikke unna kutt i programtilbudet og et svakere tilbud til publikum enn det vi ellers kunne presentert, sier Bjerkaas ifølge NRK.no.

Ikke fornøyde med lisensen

Mange av DinSides lesere er misfornøyde med lisensordningen. En leser skriver at avgiften har utspilt sin rolle for lenge siden.

- Det er knapt en husstand uten TV, og det å knytte denne avgiften til eierskap av TV er helt håpløst, skriver leseren under pseudonymet «Frode», i forbindelse med en artikkel om lisensen.

Mange mener bare dem som ser på kanalen skal betale. Alle andre bør få slippe, skriver flere lesere til DinSide.

- La dem som ser på kanalen betale. Mens dem som ikke rører kanalen skal få slippe.
Jeg hadde dessverre måtte bli en av dem som betalte fordi madammen liker noen programmer som NRK sender. Personlig ser jeg aldri på NRK
, skriver «Djwhitelion».

Selvfølgelig er ikke alle like negative. Leseren «Urban» blar gjerne opp penger for å få tilgang til NRKs programtilbud.

- Jeg betaler NRK-lisensen med glede, rett og slett fordi jeg synes det er en av de få kanalene som ikke stort sett sender søppel, skriver leseren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer