Allergi og øl kan bli krøll

Har du matallergi, bør du også være ekstra forsiktig med alkohol, oppfordrer professor.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Alkohol gjør folk mer likeglade og uforsiktige.


Du er kanskje flink til å styre unna maten du ikke tåler til vanlig. Men i førjulstida hvor alkohol ofte er et naturlig følge til måltidet, kan matallergien være en ekstra utfordring.

- Alkohol gjør folk mer likeglade og uforsiktige. Dermed blir de fort mindre påpasselige med hva de spiser, forklarer Martinus Løvik, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet og professor ved NTNU.

- Allergikere som vet hva de bør unngå for ikke å få reaksjon, vil lettere ta sjanser og ikke undersøke hva maten inneholder når de har alkohol innabords. De kan også bevisst spise noe de ikke tåler fordi de tar sjansen på at det går bra, sier Løvik.

Les også: Tenåringer gambler med matallergi

Allergisk mot alkohol
Matallergiregisteret har flere år fått ekstra mange meldinger om alvorlige allergiske reaksjoner på mat i førjulstida. Og det er ikke bare en mer avslappet holdning til allergien som er problemet med tanke på alkohol, ifølge Løvik.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


- Den vanligste er kanskje at når man drikker alkohol, reagerer man på lavere doser av maten man er allergisk mot, enn vanlig. Samtidig blir reaksjonene verre, forklarer han.

I mer sjeldne tilfeller kan enkelte også reagere allergisk på alkoholen i seg selv.

- Alkoholen retter seg da mot immunsystemet og kortslutter det som ved vanlig allergi. Dette skjer helst når drikken har et høyt alkoholinnhold. Men slike reaksjoner er ganske lite vanlige, understreker Løvik.

Les også: Hvor mye kan du drikke?

Tar bort beskyttelse
Det som er litt vanligere er imidlertid at alkoholen inneholder allergener, altså stoffer som allergikere reagerer på. Øl inneholder korn, mens likør gjerne inneholder frukt, egg eller urter.

Ekte allergi mot vin kan også forekomme, blant annet fordi drueallergikere reagerer på stoff fra druer i vinen, ifølge professoren.

Løvik understreker at det ikke finnes mye vitenskapelig dokumentasjon på at alkohol øker sensitiviteten blant matallergikere, men fagfolk flest mener det finnes en slik sammenheng. Erik Florvaag, overlege og professor i klinisk allergologi ved Haukeland Universitetssykehus, er enig.

- Én forklaring kan være at alkohol fjerner slimlaget på slimhinnene i tarmen som skal fungere som en beskyttelse. Hvis man først er allergisk, kan det hende at dette virker forsterkende, sier han.

Slik lager du god mat til allergikere.

- Må kunne kose seg
Typisk julesnacks som hasselnøtter, valnøtter og paranøtter er noe av det matallergikere oftest reagerer på. Peanøtter og skalldyr er også mange allergikeres fiende. Og blant voksne er det dobbelt så mange kvinner som menn som har alvorlige allergiske reaksjoner mot mat.

Både Løvik og Florvaag mener allergikere bør ha et ekstra bevisst forhold til alkohol, spesielt dersom de har en alvorlig matallergi.

- Man bør ikke drikke mer enn at man bevarer sin kritiske sans. Men det er for strengt å si at man ikke skal kunne nyte et glass øl eller vin, man må kunne kose seg i jula. Men poenget er måtehold, som med alt annet i livet, sier Florvaag.

Les også: - Skremmer allergikere unødig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer