Allergi på kryss og tvers

Våren er allergitid. Og om du er allergisk mot bjørk, burot eller gress kan du også reagere på mange slags matvarer i denne perioden. Fenomenet kalles kryssallergi.

Publisert
Sist oppdatert

Røde øyne, rennende nese og slapphet rammer flere hundre tusen nordmenn hver vår.

Allergiene utløses av reaksjoner i kroppens immunforsvar som tror at noen bestemte proteiner skal bekjempes med en reaksjon.

De små partiklene som utløser allergien kalles allergener og finnes mange steder, som for eksempel i pollen, dyrehår eller matvarer.

Like proteinerEt problem med allergier er at kroppen ikke alltid er like flink til å skille mellom tilsynelatende like proteiner. Så om du er allergisk mot gresspollen, kan kroppen i den verste perioden også få allergiske reaksjoner på matvarer som appelsiner eller erter.

- En pollenallergiker reagerer på disse matvarene fordi de inneholder stoffer som ligner på de allergifremkallende stoffene, allergenene, som blant annet finnes i pollen. Og det er dette som kalles kryssallergi.

- Lokale symptomer fra munn og svelg, med kløe og hevelse i slimhinnene er vanligst ved allergiske reaksjoner på frukt og grønnsaker. Men tetthet i nese , hud utslett, astma og allergiske symptomer som sprer seg til andre organer forekommer også.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer