Mange skandinaver har en lys hudtype som ikke er så vant til å være i solen. Og når sommeren endelig kommer kan store doser av sol føre til både forbrenninger og skader på huden.
Men noen er også så ømfintlige for solstrålene at selv små mengder sol er nok til å gi en allergisk reaksjon. Problemet kalles soleksem eller solallergi og rammer mellom 10 og 15 prosent av befolkningen her nord.
Allergisk reaksjon Soleksem er en allergisk reaksjon i huden. Denne reaksjonen utløses når ultrafiolette stråler treffer huden. Oftest er det de langbølgede ultrafiolette strålene (UVA) som gir soleksem, men også de kortbølgede strålene (UVB) kan gi samme reaksjon. Energien fra de ultrafiolette strålene avgis i huden og påvirker cellene.
I de fleste tilfeller fører allergien til rød hud, hevelse og kløe i huden på de utsatte områdene noen timer etter at du har vært i solen. Problemene forsvinner som regel i løpet av et par dager. I noen tilfelle kan man utvikle et aknelignende utslett som varer i flere dager.
Skygge er bestOm du allerede har fått soleksem er det beste rådet å bruke en kortisonkrem på utslettene og holde seg vekk fra solen i noen dager. Og husk at det er fullt mulig å bli svidd av solen selv om du sitter under en parasoll i strandkanten.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger