Alt du bør vite om E-stoffer

Trenger vi dem? Kan de forårsake kreft og hyperaktivitet? Jo høyere nummer, jo farligere er de? Få alle svar her.

Er e-stoffene i godteri farlige? Sjekk ekspertenes forklaring i artikkelen. Foto: Colourbox
Er e-stoffene i godteri farlige? Sjekk ekspertenes forklaring i artikkelen. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det verserer mange rykter om E-stoffene.

I en svært grundig artikkel på Lommelegen.no redegjør lege Ann Cathrin Reichelt og klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen for forekomsten av tilsetningstoffer i maten, og effekten de har.

Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak eller konsistens eller en spesiell farge.

Trenger vi dem?

Ganske mange er bekymret for tilsetningsstoffer (E-stoffer) i maten. Mat som inneholder mange tilsetningsstoffer oppfattes som «kunstig», og mange frykter at tilsetningsstoffene kan gi allergi eller fremkalle kreft.

Les også: Kan du E-numrene?

Vil du ha et sunt kosthold kan du la være å spise mat med mye fett og sukker. Men hva med innholdet av tilsetningsstoffer, plantevernmiddelrester og miljøgifter i maten?

Les her om hva tilsetningsstoffer er, hvordan du kan finne ut om det er tilsetningsstoffer i en matvare, hvorfor de brukes og hva myndighetene gjør for å sikre at bruken av tilsetningsstoffer ikke gjør maten helsefarlig å spise.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer