Alt du bør vite om E-stoffer

Trenger vi dem? Kan de forårsake kreft og hyperaktivitet? Jo høyere nummer, jo farligere er de? Få alle svar her.

Er e-stoffene i godteri farlige? Sjekk ekspertenes forklaring i artikkelen. Foto: Colourbox
Er e-stoffene i godteri farlige? Sjekk ekspertenes forklaring i artikkelen. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det verserer mange rykter om E-stoffene.

I en svært grundig artikkel på Lommelegen.no redegjør lege Ann Cathrin Reichelt og klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen for forekomsten av tilsetningstoffer i maten, og effekten de har.

Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak eller konsistens eller en spesiell farge.

Trenger vi dem?

Ganske mange er bekymret for tilsetningsstoffer (E-stoffer) i maten. Mat som inneholder mange tilsetningsstoffer oppfattes som «kunstig», og mange frykter at tilsetningsstoffene kan gi allergi eller fremkalle kreft.

Les også: Kan du E-numrene?

Vil du ha et sunt kosthold kan du la være å spise mat med mye fett og sukker. Men hva med innholdet av tilsetningsstoffer, plantevernmiddelrester og miljøgifter i maten?

Les her om hva tilsetningsstoffer er, hvordan du kan finne ut om det er tilsetningsstoffer i en matvare, hvorfor de brukes og hva myndighetene gjør for å sikre at bruken av tilsetningsstoffer ikke gjør maten helsefarlig å spise.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.