Barns arverett

Alt du må vite: Dette arver mine, dine og våre barn

Og dette blir igjen til deg som gjenlevende ektefelle eller samboer.

MODERNE FAMILIE: Flere skiller seg og skifter partner i dag sammenlignet med tidligere. Derfor består gjerne familien av både barn foreldrene har fra tidligere forhold og sammen, men hva skjer hvis partneren din dør med tanke på arvefordelingen? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
MODERNE FAMILIE: Flere skiller seg og skifter partner i dag sammenlignet med tidligere. Derfor består gjerne familien av både barn foreldrene har fra tidligere forhold og sammen, men hva skjer hvis partneren din dør med tanke på arvefordelingen? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Fram til 2004 steg antall skilsmisser i landet, mens etter det har de sunket, viser tall fra SSB. Dette kan, imidlertid, forklares med at færre velger å gifte seg.

Finner du deg en ny partner, har dere gjerne barn fra tidligere forhold, i tillegg til at dere kanskje får barn sammen etter hvert.

Hva skjer med arverekkefølgen og -oppgjøret, da, sett at én av dere dør?

Gift med barn

Dersom du er gift og ektefellen din dør, har du lovmessig krav på minst fire ganger grunnbeløpet i folketrygden.

Men så kommer barna inn i bildet. Hvordan blir rekkefølgen hvis dere har ett barn sammen og den døde ektefellen har ett barn fra før, også kalt særkullsbarn?

- Som gjenlevende ektefelle får du en firedel av verdiene etter avdøde, mens deres felles barn og særkullsbarn arver resten med like deler hver, sier Andreas Poulsson, advokat i Codex.

Her er det, derimot, kun snakk om avdødes særkullsbarn. Barnet du har fra et tidligere forhold vil ikke arve noe før du går bort, men også da må særkullsbarnet dele med fellesbarnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer