Søke om studielån

Alt du må vite om du skal søke studielån i høst

Ikke vent for lenge med å søke, framholder Lånekassen.

STUDENTØKONOMI: De fleste må låne penger for å ha råd til å studere. Da er det lurt å søke så tidlig som mulig. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
STUDENTØKONOMI: De fleste må låne penger for å ha råd til å studere. Da er det lurt å søke så tidlig som mulig. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Ifølge kommunikasjonsdirektør Solbjørg Sørensen i Lånekassen er de vanligste studielånsfellene å være treig med å søke, samt å søke studielån for så å ombestemme seg når det gjelder studium.

- Da kan du risikere at behandlingen av lånesøknaden tar lengre tid, sier Sørensen til Dinside.no.

De fleste får studielånssøknaden behandlet umiddelbart, og får svar med én gang. Dersom søknaden må ses på av en saksbehandler, derimot, må den stå i kø, og da tar det seks til åtte uker før den blir behandlet, forklarer hun videre.

Søknadsfristen for studiestøtte til høsten 2019 er 15. november.

Høstens studielånsnyheter

Det er to viktige endringer du bør få med deg dersom du skal søke studielån i høst.

Den første er at for å få fullt stipend, altså 40 prosent av basisstøtten du ikke må betale tilbake til Lånekassen, må du fra høsten 2019 fullføre en grad. Det betyr at 25 prosent av basisstøtten du har fått, blir gjort om til stipend etter hvert som du består studiepoeng, og 15 prosent kan bli gjort om til stipend når du har bestått en grad.

Det er imidlertid noen få utdanninger som gir full omgjøring selv om de ikke leder fram til en grad, eksempelvis praktisk pedagogisk utdanning og noen videreutdanninger for sykepleiere.

Regelendringen gjelder både for deg som studerer fulltid og deltid i høyere utdanning.

Vilkåret om at du må bo borte fra foreldrene dine og ikke ha inntekt og formue over fastsatte grenser, gjelder fortsatt. Sjekk nettsidene til Lånekassen.

Den andre nyheten er at opptrappingen til 11 måneders studiestøtte er fullført slik at du våren 2020 får en hel ekstra måned med støtte, som gjelder for fulltidsstudenter på fagskole og i høyere utdanning.

Sju studielånstips til studenten

  1. Søk om støtte straks du vet hva og hvor du skal studere.
  2. Dersom Lånekassen ber deg ettersende noe, sjekk nøye hva det er, og send inn så fort som mulig.
  3. Meld fra om endringer som påvirker støtten, eksempelvis flytting til eller fra foreldrene dine.
  4. Bytter du lærested, må du sende inn ny søknad om stipend og lån.
  5. Følg med på Dine sider hos Lånekassen. Der får du god oversikt over kundeforholdet ditt.
  6. Vær tålmodig. Lånekassen behandler søknadene så fort de kan, i den rekkefølgen de kommer inn.
  7. Sett deg inn i reglene for hvor mye du kan jobbe før stipendet blir redusert, så slipper du overraskelser.

To utbetalingsmåter

Forutsatt at studielånssøknaden din er behandlet og innvilget, vil utbetalingen skje på én av to måter:

  • For elever på fagskoler og videregående skoler kommer pengene når du har møtt opp på skolen ved semesterstart. Skolen melder fra til Lånekassen at du har møtt.
  • For studenter ved universitet og høgskoler blir pengene overført til konto når vilkårene for utbetaling er oppfylt, altså når de har signert avtalen om støtte, registrert seg og betalt semesteravgift. Tidligste utbetalingsdato i år er 5. august.

Ved stryk og studieavbrudd

Hvis du er uheldig og stryker i studiet ditt, blir du forsinket i utdanningen. Det får den konsekvensen at du ikke får omgjort lån til stipend. Du kan få videre støtte dersom du er inntil ett år forsinket, men er du mer enn ett år forsinket, må du ta igjen noe av forsinkelsen før du kan få ny støtte.

Avbryter du studiet, derimot, må du melde fra til Lånekassen umiddelbart slik at de kan stoppe utbetalingen og beregne hvor mye du kan beholde. For å melde fra om dette, bruker du «melde endring»-funksjonen på Dine sider hos Lånekassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer