Fordeler og ulemper med faktorfond

Alt du må vite om faktorfond

Dette fondet er en krysning mellom aktiv forvaltning og indeksfond.

MELLOMFOND: Faktorfond befinner seg mellom aktive fond og indeksfond. Sjekk om dette er fondene du skal satse på, eller om du bør velge andre. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
MELLOMFOND: Faktorfond befinner seg mellom aktive fond og indeksfond. Sjekk om dette er fondene du skal satse på, eller om du bør velge andre. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Du har tidligere kunnet lese om alt du må vite om aksjesparekonto (ASK) og individuell pensjonssparing (IPS) på Dinside, hvor begge spareproduktene kan fylles med ulike aksjefond.

Blant disse fondene finner du aktive fond, indeksfond og faktorfond:

  • Aktive fond skal prøve å slå indeksen ved hjelp av et forvalterteam. De er gjerne dyrere enn andre fond.
  • Indeksfond, også kalt passive fond, følger børsindeksen uten «å tenke», altså motsatt av aktive fond. Disse fondene er billige.
  • Faktorfond ligger midt mellom aktive og passive fond. De skal prøve å slå børsen, men ved hjelp av teknologi, ikke mennesker. Prisen er også midt mellom dyrt og billig.

En mellomting er bra, tenker du kanskje. Men, før du fyller ASK-en eller IPS-en din med faktorfond, bør du lese ekspertenes svar på spørsmålene under.

Hva er et faktorfond?

Som sagt over, er faktorfond en blanding av aktive og passive fond.

- Faktorfond er en form for aktivt fond som forsøker å slå børsens indeks. Fondet forsøker å analysere markedet og plukke de aksjene som skal gi bedre avkastning enn børsen, sier Geir Ormseth, fondsansvarlig i Finansportalen, til Dinside.no.

Bård Bringedal, investeringsdirektør i Storebrand Kapitalforvaltning, legger til at mens et indeksfond investerer i de samme selskapene som er fondets indeks, har forvalteren i et faktorfond laget en modell, eller algoritme, som bestemmer hvilke egenskaper, eller faktorer, selskapene som fondet skal investeres i skal ha.

En slik faktor kan være størrelse, som betegner størrelsen på selskapene, eksemplifiserer han.

- Forvalterens rolle i et faktorfond er altså ikke å velge selskapene, slik det er i et aktivt forvaltet fond, men å lage og etterse modellene. Et faktorfond vil investere i færre selskaper enn et indeksfond, men flere enn i et aktivt fond, sier Bringedal til Dinside.no.

Hvor lenge har faktorfond vært tilbudt i Norge, og hvorfor er de «i vinden» nå?

Faktorfond er ikke siste nytt. Det første norske faktorfondet ble etablert av Storebrand i 2006. Men, det er først i det siste at bevisstheten om faktorfond har økt.

Dette tror Bringedal er fordi blant annet datasettet som brukes for å lage fondsmodellene har blitt mye bedre siste årene. Det samme gjelder for indeksfond, som det også er mer av nå enn før.

- Flere av faktorfondene har levert god avkastning, noe som gir de økt oppmerksomhet. Stadig flere investorer har fått øynene opp for slike produkter, og kunnskap skaper etterspørsel og markedsføring fra fondstilbyderne, sier Bringedal.

Hvordan er faktorfondenes «rykte» i utlandet?

Investeringsdirektøren i Storebrand legger til at faktorfond er godt etablert i USA, hvor det er mange store slike fond.

Bård Bringedal, investeringsdirektør i Storebrand Kapitalforvaltning. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven.
Bård Bringedal, investeringsdirektør i Storebrand Kapitalforvaltning. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven. Vis mer

Ormseth i Finansportalen understreker at det er en pågående diskusjon om hvorvidt faktorfond er bedre enn andre. Men, foreløpig har det vært få undersøkelser.

- De eneste jeg har sett, viste negativt resultat, altså at det ikke var belegg for å påstå at faktorfondene kunne forventes å slå indeksen eller indeksfondene, sier Ormseth.

Han mener at det vi står igjen med, er følgende konklusjon:

I marked hvor aktive fond ikke evner å slå indeksen eller indeksfondene, som gjelder typisk for globale fond, kan du neppe forvente at faktorfondene skal gjøre det. Likevel kan du trolig forvente at faktorfondene gjør det bedre enn de øvrige aktive fondene, fordi de årlige gebyrene gjerne er halvparten av gebyrene i de aktive fondene.

- Dermed er det viktig å velge et billig faktorfond, råder Ormseth.

Hvilke gebyr har faktorfond?

La oss holde oss til dette med gebyr. Tidligere i høst da Dinside sjekket gebyrene på de mest populære ASK-fondene, så vi at flere av dem hadde høye gebyr, noe Finansportalen mente ikke var tilfeldig.

En av fordelene med faktorfond, er at de har lavere gebyr enn tradisjonelle aktive fond. Dette er en stor fordel siden nivået på gebyrene har stor innvirkning på sannsynligheten for at fondet slår indeksen, ifølge Ormseth.

Men, om metodikken bak faktorfondene er mer lønnsom i utgangspunktet, før vi tar hensyn til gebyrene, er usikkert, legger han til.

- Prisen på faktorfond ligger mellom et aktivt fond og indeksfond. Storebrands faktorfond ligger på 0,75 prosent i forvaltningshonorar, mens våre aktive fond koster fra én til to prosent, og våre indeksfond ligger på 0,2 til 0,4 prosent, eksemplifiserer Bringedal i Storebrand.

Dinside har tatt en titt på aksjefondsoversikten på Finansportalen, som er sortert etter pris, da analyser viser at prisen er viktigste faktor med tanke på forventet fremtidig avkastning.

TOPP 11: Nederst på bildet ser du det beste faktorfondet. De øvrige fondene er indeksfond, som er den generelle anbefalingen fra Finansportalen. Foto: skjermdump.
TOPP 11: Nederst på bildet ser du det beste faktorfondet. De øvrige fondene er indeksfond, som er den generelle anbefalingen fra Finansportalen. Foto: skjermdump. Vis mer

Ifølge denne oversikten, er KLP AksjeGlobal Lavbeta på 11. plass det billigste faktorfondet med et gebyr på 0,27 prosent.

Hvem bør velge faktorfond?

Her er det ingen fasit, ifølge Bringedal i Storebrand:

  • Indeksfond er billigere enn aktive fond, men du vil heller ikke ende opp med høyere avkasting enn markedet.
  • Aktive fond vil kunne skape høyere avkastning enn markedet, og Oslo børs sin fondsoversikt viser at faktorfond kommer godt ut historisk.

- Det kan være lurt å velge flere fond, slik at du får en bred portefølje og «flere ben å stå på», råder Bringedal.

Finansportalen har ikke analysert faktorfond spesielt, men de har analysert betydningen av gebyrene. Basert på det, kan de si at faktorfond rettet mot det norske aksjemarkedet, altså Oslo børs, ville trolig være et fordelaktig produkt, men per i dag er det ikke er noen faktorfond rettet mot Oslo børs.

- Faktorfond må trolig ha svært lave gebyrer for å være konkurransedyktig alternativ til indeksfond, legger Ormseth til.

Og, hva er risikoen knyttet til disse fondene?

Dette vil også avhenge av fondets strategi, og ikke kun om det er indeks, faktor eller aktivt, mener Bringedal i Storebrand.

- Den største risikodriveren, som jo gjelder alle tre kategoriene, er den markedsrisikoen du får ved å være investert i aksjemarkedet, sier Bringedal.

Men, de fleste aktive fond ha noe større risiko enn markedet, selv om du kan investere i aktive aksjefond hvor strategien vil gi et mindre fall enn markedet ved markedsfall, og tilhørende noe lavere forventet avkastning i perioder med markedsoppgang, ifølge investeringsdirektøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer