Fordeler og ulemper med folkefinansiering

Alt du må vite om folkefinansiering

Du kan tape alle pengene, enten om du er gründer eller investor.

FELLESPROSJEKT: Hvis du ønsker å gjennomføre et gründerprosjekt alene eller sammen med andre, kan dere markedsføre dere på en plattform for folkefinansiering, men husk at investeringer aldri er uten risiko. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FELLESPROSJEKT: Hvis du ønsker å gjennomføre et gründerprosjekt alene eller sammen med andre, kan dere markedsføre dere på en plattform for folkefinansiering, men husk at investeringer aldri er uten risiko. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Sitter du med en forretningsidé i magen, men mangler penger til å sette den ut i livet, eller rett og slett lurer på om folk flest er enig i at dette er tidenes idé?

Folkefinansiering, crowdfunding på engelsk, kan være løsningen. Dette går ut på at gründere og selskap henter inn mange mindre pengebeløp fra flere investorer gjennom en digital plattform. På den måten er det mulig for gründerne å nå ut til mange investorer.

Dinside har tidligere skrevet om folkefinansierte forbrukslån.

Kan være risikofylte investeringer

- I og med at det ofte dreier seg om mindre beløp og mange investorer eller långivere, blir det risikodeling, sier Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved BI.

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, påpeker at virksomhetene på folkefinansieringsplattformene gjerne er nykommere og under etablering, og hva som er den riktige prisen på selskapet eller hvordan det faktisk vil prestere over tid, vil i disse tilfellene være vanskelig å fastslå for dem som vil investere i dem.

- De som vurderer å investere i et selskap må alltid gjøre seg kjent med hva de investerer i. Hvis du investerer i virksomheter på de ordinære børsene, er det lett å selge seg ut hvis du plutselig trenger pengene eller det går dårlig med selskapet, sier Jensen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer