2020 - momsgrensa forsvinner

Alt du må vite om handel fra utlandet

Store endringer - her får du dem enkelt forklart.

MOMSGRENSE: Fra 1. april må du betale merverdiavgift på alle pakker fra utlandet – det gjelder også varer som ble bestilt før den datoen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
MOMSGRENSE: Fra 1. april må du betale merverdiavgift på alle pakker fra utlandet – det gjelder også varer som ble bestilt før den datoen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert: Korrigert en feil om overgangsordningen som gjelder varer bestilt før 1. april.

Som kjent har regjeringen besluttet å avvikle den omstridte 350-kronersgrensen, noe som skjer i to intervaller. Fra 1. januar 2020 ble varer som defineres som næringsmidler, er særavgiftsbelagte eller restriksjonsbelagte, ilagt merverdiavgift og eventuell toll fra første krone, mens fra 1. april avvikles 350-kronersgrensen for øvrige varer, deriblant elektronikk.

Under kan du lese om hvordan reglene er for bestilling fra utlandet etter at momsgrensen forsvinner. Først tar vi for oss endringene som ble gjennomført 1. januar og hva som skjer 1. april.

Slik er reglene fra 1. januar

Tidligere i år ble momsgrensen for næringsmidler, som matvarer, godterier, brus, kosttilskudd og alt annet som kan konsumeres av mennesker, avviklet. Denne typen varer er ikke omfattet av den forenklede ordningen, så her kommer det også moms og toll fra første krone samt et fortollingsgebyr på 299 kroner.

For næringsmidler, alkohol og sigaretter som kommer inn til Norge er det ordinær tollbehandling på 299 kroner.

– For næringsmidler, restriksjonsbelagte varer og særavgiftspliktige varer, skal varene fortolles og det skal beregnes merverdiavgift og eventuelle særavgifter og toll fra første krone. I praksis håndteres fortollingen av transportøren, for eksempel Posten, som tar et gebyr for avgifts- og tollhåndteringen. Gebyret er betaling til transportøren, ikke til staten, forklarer seksjonssjef Kari Alice Frønsdal i juridisk avdeling i Skatteetaten.

Eksempel én: sjokolade

Det betyr at en pakke med sjokolade på 1 kilo som tidligere kostet 181 kroner (98 kroner for vare og 83 kroner for frakt), vil koste over 500 kroner, for å bruke Tolletatens eksempel:

Som du ser, ilegges pakken 15 prosent moms, men det er fortollingsgebyret på 299 kroner som mer enn dobler prisen på forsendelsen.

Varens pris98 kr
+Fraktkostnader83 kr
=Grunnlag for toll og avgifter181 kr
+Sjokoladeavgift (21,22 kr pr. kg)21 kr
=Grunnlag for MVA202 kr
+MVA 15 %30 kr
=Sum importavgifter (inklusive kjøpesum)233 kr
+Fortollingsgebyr (f.eks. Posten)299 kr
=Totalpris532 kr

Eksempel to: brus

Tolletatens har også et eksempel på hvor mye det koster å bestille tre brett med brusboker, 72 stykker, etter at momsgrensen for næringsmidler ble fjernet. Varens pris på 300 kroner, det inkluderer frakt, danner grunnlaget for toll og avgifter:

 • Først regnes det ut særavgift for alkoholfrie varer, som er på 4,91 kroner per liter: totalt 117 kroner.
 • Så kommer grunnavgift på engangsemballasje, som er på 1,23 kroner per enhet: totalt 89 kroner.
 • Deretter kommer miljøavgift på emballasje, som er 5,99 kroner per enhet: totalt 431 kroner.
 • Det gir en sum på 937 kroner, som brukes for å regne ut merverdiavgiften på 15 prosent som kommer på 140 kroner. Da er summen på importavgifter inkludert kjøpesum på 1077 kroner.

På toppen av dette kommer fortollingsbegyret på 299 kroner, som gir en totalpris på pakken med 72 brusbokser på 1376 kroner.

Fra 1. april gjelder dette

Avviklingen av momsgrensen på 350 kroner innebærer altså at du må betale moms fra første krone på varer som bestilles fra utlandet. Det gjelder produkter som klær, sko og elektroniske produkter.

Om overgangsordningen skriver Skatteetaten følgende:

«Den nye VOEC-ordningen gjelder varer kjøpt 1. april 2020 eller senere. Den vil ikke gjelde tidligere salg (dersom ikke MVA er pliktig under eksisterende regler) selv om varene ikke ankommer Norge før etter 1. april 2020.»

En ny ordning åpner for at nettbutikkene, som Amazon og Wish samt portaler som eBay, betaler inn merverdiavgiften på varene direkte til staten, slik at pakken ankommer Norge ferdig fortollet. Dette gjelder pakker med en verdi opptil 3000 kroner.

Skatteetaten har tidligere opplyst om at oppkrevingen av merverdiavgift vil foregå som en del av kjøpet, og at de utenlandske tilbyderne må registrere seg i Norge. Per dags dato har ingen av de nevnte nettbutikkene registrert seg i den norske ordningen, bekrefter Skatteetaten overfor Dinside.

– I og med at det ikke har gått ut særlig omfattende informasjon enda, er ingen av de nevnte per nå VOEC-registrerte . Vi har direkte dialog med flere av disse, og jobber med å få dem registrert så snart som mulig, forteller Frønsdal.

VOEC (VAT On E-Commerce) er en ny forenklet ordning, mens VOES står for Merverdiavgift på elektroniske tjenester (VAT on Electronic Services).

Vi har spurt Skatteetaten om hvordan den forenklede ordningen vil fungere fra 1. april og hva det vil ha å si for norske forbrukere som bestiller fra utlandet.

Hvordan kan en norsk kunde se om den utenlandske nettbutikken har registrert seg i ordningen?

 • Registrerte aktører får et unikt identifikasjonsnummer (VOEC-nr), som de merker sine forsendelser med. VOEC-nummeret forteller også transportører og Tolletaten at merverdiavgift er betalt. Disse pakkene vil dermed ikke fortolles ved innførsel.
 • Kunden skal kunne se at merverdiavgift er inkludert i kjøpsprisen ved betaling av vare hos en registrert nettbutikk.
 • Nettbutikkene vil ha interesse i å markedsføre at de er VOEC-registrert, ettersom forsendelser fra registrerte aktører vil komme raskere frem, uten unødvendige gebyrer.
 • Skatteetaten kommer også til å publisere listen over registrerte aktører på våre nettsider. Det er ikke på plass i skrivende stund.

Hvis nettbutikken ikke har registrert seg, kan den norske kunden likevel handle der – og hva skjer med innkrevingen av merverdiavgift i disse tilfellene?

 • Ja, kunden kan fremdeles handle i ikke-registrerte nettbutikker. Merverdiavgift vil i slike tilfeller kunne kreves opp ved innførsel til Norge, som det i dag gjøres for varer med verdi over 350 kroner.
 • Hvis ikke nettbutikken har registrert seg og moms må beregnes på grensen, vil det være 0 kr i fortollingsgebyr hvis varen koster under 350 kroner og 149 kr i gebyr hvis varen koster over 350 kroner.
 • For næringsmidler og varer med særavgifter, samt for varer med verdi over 3000 kroner, vil merverdiavgift og eventuelle særavgifter og toll kreves inn på grensen.

Hvor mange utenlandske nettbutikker har per dags dato registrert seg i ordningen?

 • Vi går ut med informasjon om registrering og ordningen de nærmeste dagene. De aktørene som har registrert seg i ordningen for elektroniske tjenester (VOES) kan bruke samme ID-nummer ved oppkreving av MVA også ved salg av varer. I dag er cirka 400 aktører registrert i VOES.

På spørsmål om du blir nødt til å betale merverdiavgift både til avsenderland og Norge, forteller Skatteetaten at «erfaringsmessig har nettbutikker rutiner for ikke å legge merverdiavgift på varer som selges til utlandet».

Lurer du på dette, kan det være smart å ta kontakt med selger direkte.

For tollbelagte varer, som klær og sko, vil du ikke lenger betale toll på varer mellom 0 og 3000 kroner, men det blir derimot moms fra første krone.

Det betyr at klesplagg, såfremt totalprisen er under 3000 kroner og nettbutikken håndterer momsen for deg, blir rimeligere å handle fra utlandet etter at momsgrensen avvikles, som vi viser i dette eksempelet. Dette fordi du kun betaler merverdiavgift, ikke toll, på klærne.

Du kan fortolle selv

Dette skjer med varer over 3000 kroner:

For varer med verdi over 3000 kroner vil merverdiavgift og eventuelle særavgifter og toll bli beregnet og ilagt når varen passerer grensen til Norge. I praksis vil fraktselskapet kunne beregne og betale avgiftene på vegne av deg. Dette gjør de basert på informasjon om pakken og innholdet som avsenderen er forpliktet til å merke sendingen med. Det vil sannsynligvis påløpe et gebyr fra fraktselskapet for dette. Det varierer når fraktselskapene krever inn gebyr og avgift.

I Postens tilfelle benyttes det ordinær fortolling som er på 299 kroner.

Kilde: Skatteetaten/Posten

Tolletaten skriver på sine nettsider at det også er mulig å fortolle pakker selv og slippe fortollingsgebyret, men opplyser om at det i praksis ikke er mye å spare på å gjøre det. Årsaken er at fraktselskapene kan ta betalt for oppbevaring og ekspedering av pakkene, opplyser Tolletaten.

Slik gjør du det:

Først må du huske å opplyse fraktselskapet om at du ønsker å fortolle forsendelsen selv. For informasjon om hvilket fraktselskap som benyttes, må du ta kontakt med nettbutikken.

Deretter kan du fortolle varen ved å møte opp på et tollkontor, hvor du vil få hjelp til fortollingen. Tolletaten opplyser om at varen må være ankommet Norge og lagt inn på et tollager, og at du derfor ikke har med deg varen på tollkontoret, da varen ligger på transportørens tollager.

Når du møter opp hos Tolletaten, må du ha med deg:

 • faktura (eller kvittering, kontoutskrift eller liknende som viser verdien)
 • fraktdokumenter (dette får du av transportøren som frakter varen)
 • ankomstmelding som viser at varen ligger på tollager (dette får du fra transportør/tollager)
 • eventuelle tillatelser eller lisenser hvis det er en restriksjon på varen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer