Dyrt å ringe utlandet, surfe på ferger og fly, ringe spesialnummer

Alt mobiloperatørene ikke forteller deg om

Norsk mobilbransje får kjeft for å ikke fortelle deg hele sannheten. Her er den.

RÅDYRT: Å bruke mobilen på fly og båter kan være rådyrt. Men det snakker ikke mobiloperatørene så mye om. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
RÅDYRT: Å bruke mobilen på fly og båter kan være rådyrt. Men det snakker ikke mobiloperatørene så mye om. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

- Sier man noe om hva som er inkludert, må man si alt, sa nestleder Bente Øverlie i Forbrukertilsynet til Dinside i fjor vinter.

Tilsynet var lei av at mobiloperatører ropte høyt om inkludert data og månedspris, mens de nærmest skjulte prisene på alt som kom i tillegg. Og forbrukermyndigheten varslet en tilsynsaksjon.

Den har de nå gjort. Hele 14 mobiloperatører har fått beskjed om at de i løpet av sommeren må endre på nettsidene sine – blant annet for å opplyse bedre om alle tilleggsutgiftene.

I brevene Dinside har fått tilgang på kan vi lese nøyaktig hva tilsynet savner.

Her forteller vi deg det det operatørene er for dårlige til å fortelle deg.

#1: Roaming på fly og båt

Skal norske mobiloperatører la deg bruke mobilen i andre EØS-land, får de ikke lov til å ta ekstra for denne bruken. Dette kalles fri roaming, og er lovpålagt.

Det mange ikke er klar over, er at dette ikke gjelder ombord båter og fly. Dette er ikke operatørene flinke nok til å opplyse om, ifølge tilsynet.

På for eksempel båten til Danmark eller flyet til Hellas brukes det satelitter for å gi deg mobildekning. Disse omfattes ikke av ordningen, og både surfing, prat og SMS kan være rådyrt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer