Dyrt å ringe utlandet, surfe på ferger og fly, ringe spesialnummer

Alt mobiloperatørene ikke forteller deg om

Norsk mobilbransje får kjeft for å ikke fortelle deg hele sannheten. Her er den.

RÅDYRT: Å bruke mobilen på fly og båter kan være rådyrt. Men det snakker ikke mobiloperatørene så mye om. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
RÅDYRT: Å bruke mobilen på fly og båter kan være rådyrt. Men det snakker ikke mobiloperatørene så mye om. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

- Sier man noe om hva som er inkludert, må man si alt, sa nestleder Bente Øverlie i Forbrukertilsynet til Dinside i fjor vinter.

Tilsynet var lei av at mobiloperatører ropte høyt om inkludert data og månedspris, mens de nærmest skjulte prisene på alt som kom i tillegg. Og forbrukermyndigheten varslet en tilsynsaksjon.

Den har de nå gjort. Hele 14 mobiloperatører har fått beskjed om at de i løpet av sommeren endre på nettsidene sine – blant annet for å opplyse bedre om alle tilleggsutgiftene.

I brevene Dinside har fått tilgang på kan vi lese nøyaktig hva tilsynet savner.

Her forteller vi deg det det operatørene er for dårlige til å fortelle deg.

#1: Roaming på fly og båt

Skal norske mobiloperatører la deg bruke mobilen i andre EØS-land, får de ikke lov til å ta ekstra for denne bruken. Dette kalles fri roaming, og er lovpålagt.

Det mange ikke er klar over, er at dette ikke gjelder ombord båter og fly. Dette er ikke operatørene flinke nok til å opplyse om, ifølge tilsynet.

På for eksempel båten til Danmark eller flyet til Hellas brukes det satelitter for å gi deg mobildekning. Disse omfattes ikke av ordningen, og både surfing, prat og SMS kan være rådyrt.

Vi har for eksempel fortalt hvordan en Komplett Mobil-kunde på vei til Hirtshals fikk en mobilregning på 6.855 kroner for å pratet i bare 8 minutter og surfet for så lite som 92 megabyte.

Komplett-prisene har siden blitt noe lavere, men er fortsatt høye: 17,99 kroner per megabyte på båter, og svimlende 47 kroner per megabyte på fly. Så husk å skru av roaming før du går ombord, og kjøp heller wifi-leie.

#2: Ringing til EØS

Det er ikke bare surfing som ikke skal koste ekstra i EØS. Også ringing, for eksempel fra Hellas til Norge, skal koste det samme som ringing innad i Norge.

Men: Ringer du omvendt, fra Norge til Hellas, koster det ekstra. Fri roaming-reglene gjelder nemlig ikke når du er i ditt eget hjemland, noe mange operatører for dårlige til å fortelle deg om, synes tilsynet.

Dinside fortalte i fjor hvordan Telenor skrudde opp ringeprisene til mange land i Europa, like før reglene for fri roaming trådte i kraft. Telenor tar nå 4,99 kroner per minutt å ringe europeiske land utenfor Norden.

En prat på 15 minutter fra Norge til Hellas koster dermed 74,85 kroner. Men ringer du fra Hellas til Norge, er samtalen inkludert i abonnementet ditt.

- Akkurat dette er nok litt forvirrende, ja, har seniorrådgiver Marit Mathisen i Nkom innrømmet overfor Dinside.

#3: Ringing til spesialnummer

Praktisk talt ubegrensede ringeminutter inkluderes i månedsprisen til de aller fleste mobilabonnementer. Men dette gjelder ikke spesialnummer, som for eksempel de famøse femsifrede telefonnumrene.

Også dette får mange operatører kritikk for å ikke opplyse om godt nok.

Dinside sjekket prisene til spesialnummer i våres, og fant store prisforskjeller. For eksempel tok Telenor 20 kroner for en 10 minutter lang prat til et femsifret nummer, mens Telipol tok 41 kroner.

- Selv om spesialnummer er en liten inntektskilde, så har de hjulpet med å finansiere våre abonnementer, innrømmet foretningsutvikler Thomas Daykin Johansen i Telipol, som har blant de billigste mobilabonnementene.

- Vi har ofte påpekt at pristester gjerne har et ensidig fokus på månedspris og datamengde, sa kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor, som aldri vinner pristester, men hadde de laveste prisene til spesialnummer.

#4: Hva «billigst» betyr

Mobiloperatører som vinner pristester, på blant annet Dinside, bruker ofte disse utmerkelsene i markedsføringen sin.

Men Forbrukertilsynet mener flere av dem at de ikke opplyser godt nok om nøyaktig hva de egentlig har vunnet.

For at en mobiloperatør skal få bruke en slik hedersbetegnelse, må de nemlig blant annet opplyse om nøyaktig når de vant testen.

Prisene i mobilbransjen endrer seg raskt, så en pristest blir raskt utdatert og dermed meningsløs.

«Hva Dinside mente sommeren 2017 er ikke relevant for forbrukere som skal ha nytt mobilabonnement sommeren 2018» skriver Forbrukertilsynet i ett av brevene.

Mobiloperatørene må endre på nettsidene sine, og fortelle deg alt vi har nevnt, senest 3. september. Gjør de ikke det, kan de risikere straff.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer