Skattemeldingen 2019

Alt om aksjer på skattemeldingen

Det er noen nyheter i aksjeoppgaven, som du bør være ekstra oppmerksom på i år.

AKSJER: Du kan ha rett på fradrag for aksjeinntekter, men det er noe nytt i skattemeldingen som gjør at du følger ekstra nøye med. Foto: Berit B. Njarga
AKSJER: Du kan ha rett på fradrag for aksjeinntekter, men det er noe nytt i skattemeldingen som gjør at du følger ekstra nøye med. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Aksjeoppgaven bidrar til at du får de fradragene du har krav på fra dine aksjeinntekter, og oppgaven kom samtidig med skattemeldingen.

I år ble skattemeldingen og aksjeoppgaven sendt ut puljevis mellom 18. og 31. mars. Innleveringsfristen, dersom du har gjort endringer, er 30. april.

Marta Johanne Gjengedal, direktør for brukerdialig i Skatteetaten, ber deg ta en ekstra titt på aksjeoppgaven i år. Det er nemlig noen nye regler du bør få med deg for skatteåret 2019.

Dette kan gi aksjemangler i skattemeldingen

Du bør følge ekstra nøye med hvis selskapet du har aksjer i har...

 • blitt stiftet
 • kjøpt egne aksjer
 • hatt kapitalendringer i 2019

De nye reglene for formuesverdier i nystiftede, ikke-børsnoterte selskap innebærer at nystiftede selskap skal verdsettes likt som andre ikke-børsnoterte aksjer til skattemessig formuesverdi.

- For deg som har aksjer i et selskap som ble stiftet, har kjøpt egne aksjer eller hadde kapitalendringer i 2019, vil det bety at formuesverdien er ukjent for oss, ergo at dette ikke vil være forhåndsutfylt i skattemeldingen, sier Gjengedal.

SKATTELISTENE: Åpne skattelister gjør at du kan se hvem som har søkt deg opp. Slik sjekker du! Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Hva du bør sjekke, og hvor du gjør endringer

Skatteetaten har satt opp noen punkter for hva du bør sjekke om du skal levere aksjeoppgaven sammen med skattemeldingen for 2019, samt hvor du skal gjøre eventuelle endringer:

 • Salg og andre realisasjoner: Hvis Skatteetaten har fullstendig informasjon om realisasjoner av aksjer og utbytte, vil beløpene være forhåndsutfylte i skattemeldingen din. Dersom gevinst og tap mangler eller ikke stemmer, må du endre og levere aksjeoppgaven. Deretter må du føre riktige tall inn i skattemeldingen din.
 • Utbytte: Har du endringer eller tilføyelser tilknyttet utbytte, skal du endre direkte i skattemeldingen din. Du kan ikke gjøre endringer i aksjeoppgaven.
 • Formuesverdi: Dette er den skattemessige formuesverdien på aksjene ved utgangen av året. Formuesverdier av aksjer er forhåndsutfylt i skattemeldingen. Endringer eller tilføyelser skal gjøres direkte i skattemeldingen.
 • Ukjent verdi på ikke-børsnoterte aksjer: Dersom selskapet ble stiftet, har kjøpt egne aksjer eller hadde kapitalendringer i 2019 vil formuesverdien normalt være ukjent. Formuesverdien kommer i en oppdatert aksjeoppgave når selskapet har levert sin skattemelding, eller du kan få den direkte fra selskapet (les mer om dette nederst i saken).
 • Inngangsverdi: Dette er det du i utgangspunktet betalte for aksjen, inkludert omkostninger. Du må endre og levere aksjeoppgaven hvis opplysningene om inngangsverdi over aksjer og egenkapitalbevis er feil eller mangelfulle.
 • Utenlandske aksjer som ikke står i aksjeoppgaven: Aksjeoppgaven inneholder kun opplysninger om utenlandske aksjer som er registrert på Oslo Børs. Nytt for inntektsåret 2019 er at alle norske banker og finansinstitusjoner skal innrapportere dine beholdninger i andre utenlandske aksjer med gevinst, tap og utbytte til Skatteetaten.

Kontroller at tallene stemmer med det som er oppgitt i årsoppgaven fra banken din. Alt skal rapporteres i den norske skattemeldingen. Du trenger ikke å levere oppdatert aksjeoppgave og skattemelding hvis du ikke har gjort endringer.

Be om korrigerte opplysninger

Skatteetaten får opplysningene om formuesverdi fra aksjeselskapet når de leverer sin skattemelding.

Kommer det nye opplysninger om skattepliktig utbytte og gevinst eller tap, vil du få beskjed at du har mottatt en korrigert aksjeoppgave, som vil inneholde formuesverdiene som var ukjent første gang.

Du kan også selv ta kontakt med selskapet for å få disse opplysningene. Etterpå er det viktig å sjekke på nytt om skattemeldingen er korrekt. Hvis ikke må den oppdateres og leveres på nytt.

Tre aksjespareordninger med skatteregler

Nordnet har publisert en nettartikkel, og spareøkonomen deres Bjørn Erik Sættem har også skrevet et blogginnlegg, for å hjelpe kundene deres med å fylle ut skattemeldingen og aksjeoppgaven korrekt.

Her er noen punkter knyttet til de ulike formene for aksjesparing blant vanlige småsparere:

 • Med aksjesparekonto (ASK) er skatterapporteringen relativt enkel, alt blir nemlig rapportert for deg, men du må kontrollere skattemeldingen. Gevinst ved salg av aksjer og fond er ikke skattepliktig før du tar gevinsten ut av kontoen, mens fradrag for tap får du først ved avslutning av kontoen. Fra og med skatteåret 2019 får du utsatt skatt på utbytte du mottar på ASK.
 • Når det gjelder aksje- og fondskonto rapporteres kontanter, renter og, som en prøveordning i 2019, vil Nordnet og andre kontoførere også rapporter handel i utenlandske akjser. I årsoppgaven Nordnet sender kundene sine, kan kundene se i uthevet skrift og store bokstaver hvilke poster de må kontrollere, og hvilke de selv må rapportere i skattemeldingen.
 • Sparer du til «dine siste glansdager» via individuell pensjonssparing (IPS), betaler du først skatt på pengene du har i IPS når du blir pensjonist og tar penger ut fra kontoen. I den gamle IPS-kontoen beskattes hvert enkelt uttak som pensjonsinntekt, mens iden nye IPS-kontoen, som ble lansert i november 2017, beskattes uttak som alminnelig inntekt (sats på 22 prosent i 2019). I oppsparingsperioden gir innskuddene lavere skatt. Verdien av IPS-kontoen er unntatt formuesskatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer