Coronaviruset

Alt om avdragsfrihet

Bankene stiller krav til kunder for å innvilge avdragsfrihet, også i disse dager, og det er ikke kun positivt å få lavere lånekostnader via denne løsningen.

KRISEHJELP: Mange nordmenn har fått deler av inntekten sin redusert i disse dager, for noen har hele inntekten falt bort. De sjekker gjerne mulighetene for å få lavere boliglånsrente eller avdragsfrihet nå, men det er noen ting de bør vite før de søker om sistnevnte. Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix.
KRISEHJELP: Mange nordmenn har fått deler av inntekten sin redusert i disse dager, for noen har hele inntekten falt bort. De sjekker gjerne mulighetene for å få lavere boliglånsrente eller avdragsfrihet nå, men det er noen ting de bør vite før de søker om sistnevnte. Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

I kjølvannet av coronavirus-utbruddet, børs- og oljeprisfall, permitteringer i flere bransjer og at styringsrenta er satt ned til et historisk lavt nivå, har flere banker varslet at de setter ned utlånsrentene sine, samt at de tilbyr kundene avdragsfrihet i en økonomisk krevende periode.

Avdragsfrihet betyr at du kun betaler renter og gebyr uten å måtte nedbetale selve lånet i en begrenset periode.

- Det er usikre tider i vente, og lavere renteutgifter vil du ha glede av, uansett hva som måtte komme. Men du bør fortsette å betale avdrag som før. Avdragsfrihet bør du bare vurdere hvis du virkelig trenger det, sa Elisabeth Realfsen i Finansportalen til Dinside i forrige uke.

Les mer om risikoen som kan følge med avdragsfrie perioder nederst i saken.

Dette krever bankene for å gi avdragsfrihet

Det er heller ikke alle boliglånskunder som kan få avdragsfrihet innvilget av banken i disse dager. De fleste bankene krever nemlig at privatøkonomien til kunden på en eller annen måte er påvirket av corona-krisa:

  • DNB skriver at de tilbyr avdragsfrihet til lånekundene som er berørt av situasjonen med coronaviruset.
  • Nordea skriver at de skjønner kundene deres som har fått inntekten sin påvirket av corona-restriksjoner kan slite med å betale boliglånet nå, og at de derfor ønsker å imøtekomme behov for avdragsfrihet.
  • Sparebank 1 SMN skriver at de tilbyr avdragsfrihet til kunder som er permittert eller har mistet inntekten som følge av corona-krisa.
AVDRAGSFRIHET: Her ser du hvordan DNB, Nordea og Sparebank 1 SMN informerer om avdragsfrihet på sine nettsider. Foto: Skjermdump.
AVDRAGSFRIHET: Her ser du hvordan DNB, Nordea og Sparebank 1 SMN informerer om avdragsfrihet på sine nettsider. Foto: Skjermdump. Vis mer

Som du ser av eksemplene over, er det kunder som har fått redusert inntekt eller blitt permittert som prioriteres først for å få avdragsfrihet av bankene.

Bankene kan etterspørre ekstra dokumentasjon fra deg før de innvilget avdragsfrihet. De kan, blant annet, be om at du legger ved permitteringsvarsel sammen med søknaden.

Du kan søke om avdragsfrihet via bankenes nettside eller ved å ringe kundeservicen deres.

FREDAG 20. MARS: 280 milliarder i økonomisk krisehjelp, rekordlav rente og nye testkriterier fra FHI. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Avdragsfrihet kan gi økt økonomisk risiko

Det er ikke bare nå at avdragsfrihet tilbys som en nødløsning for lånekunder.

Noen lån tilbys med en avdragsfri periode i startfasen av låneperioden, og avdragsfrihet kan også benyttes som en midlertidig løsning for lånekunder som opplever økonomiske problemer, skriver professor Ellen Katrine Nyhus fra Universitetet i Agder for Store Norske Leksikon.

Ved avdragsfrihet blir rentekostnadene for lånet større, samt at den totale nedbetalingstida blir lenger. I sum bidrar dette til at totalsummen du betaler for lånet blir dyrere.

Avdragsfrihet kan medføre økt økonomisk risiko for låntaker, ifølge Nyhus:

  • Dersom boligprisene faller, og belåningsgraden er høy, kan størrelsen på lånet overgå boligens markedsverdi. Det betyr i prinsippet at du har lånt til en dyrere bolig enn den du faktisk eier. Ved et eventuelt salg av boligen vil hele lånet dermed ikke bli innløst, og boligselgeren må fortsette å betale ned lån på en bolig vedkommende ikke eier lenger.
  • Bruk av avdragsfrie lån gir redusert likviditetsbelastning for kunden, altså påvirke deres evne til å betale lånet, som videre kan bidra til at enkelte låntakere tar opp større lån enn de ellers ville ha gjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer