Alt om de sunne antioksidantene

Du har sikkert hørt om antioksidanter. Men hvordan virker de, og hvor kan vi finne dem? Lær mer her:

Publisert
Sist oppdatert

Akkurat nå pågår det en kamp i kroppen din. Slemme frie radikaler angriper cellene dine og gjør deg mer utsatt for sykdommer som kreft og hjerteproblemer.

Cellene brytes ned en for en, og denne prosessen vil over tid gjøre deg sliten, gammel og syk.

Men heldigvis finnes det hjelp. Som en hvit ridder til hest, raser antioksidantene rundt i kroppen din på jakt etter celler i nød. Antioksidantene bryter ned de frie radikalene og beskytter cellene i kroppen mot angrep.

Resultatet er langsommere aldring, bedre helse, penere hud, lavere risiko for kreft og hjertesykdommer og et lengre liv.

Mus med lange livOmtrent slik lyder forklaringen fra forskerne på hvorfor mat med antioksidanter har fått så mye oppmerksomhet de siste årene. Men kan antioksidantene i praksis gjøre livene våre bedre og lengre? Tja og jo, sier forskerne ved University of Washington som har testet teoriene på mus.

Halvparten av musene som ble brukt i undersøkelsen, ble genmanipulert slik at de selv produserte mer av en antioksidant som kalles catalase. Og selv om kostholdet var det samme, kunne de genmanipulerte gnagerne se frem til nesten 20 prosent lengre levealder enn andre mus, skriver helsemagasinet WebMD.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.